Gemeente Maassluis

21-11-2001

Commissie Financiën c.a. vergadert op 29 november

Op donderdag 29 november komt de raadscommissie voor financiën c.a. bijeen voor een openbare vergadering. De vergadering wordt gehouden in het stadhuis aan de Koningshoek en begint om 20.00 uur.

Op de agenda staan onder andere de volgende onderwerpen:


· Reconstructie Westlandseweg eindafrekening De werkzaamheden ten behoeve van de reconstructie c.a. van de Westlandseweg zijn afgerond en afgerekend. De totale kosten die met dit werk zijn gemoeid overschrijden de beschikbare budgetten met een bedrag van 758.000,00 (Euro 344.000,00). Voorgesteld wordt om de Reserve Onderhoud Wegen hiervoor aan te wenden.


· Presentiegeld leden commissie beschermd stadsgezicht Door de leden van de commissie beschermd stadsgezicht is aangegeven dat de huidige presentievergoeding in het geheel niet in overeenstemming is met de landelijke trend voor de hoogte van de presentievergoeding per vergadering voor deskundige burgerleden van een welstandscommissie of bezwaarschriftencommissie. Van de leden wordt verwacht een academisch werk- of denkniveau te hebben en zich intensief voor te bereiden op specifieke, gevraagde en initiatief adviezen. Voorgesteld word de presentievergoeding per vergadering voor de leden van de commissie beschermd stadsgezicht te bepalen op f. 300,- voor de leden en f. 350,- voor de voorzitter.


· Sloop voormalige brandweerkazerne De voormalige brandweerkazerne aan de Johan Evertsenlaan 10-12 dient te worden gesloopt. Voordat de sloop kan plaatsvinden moeten er nog bouwkundige,- en installatietechnische voorzieningen aan het pand Zuiddijk 78 worden uitgevoerd. Na de sloop wordt het braakliggende terrein ingezaaid en afgesloten. Voorgesteld wordt hiervoor het benodigde krediet beschikbaar te stellen en vooruitlopend op de besluitvorming de sloop te gunnen aan de laagste inschrijver.


· Treasurystatuut
De Wet financiering decentrale overheden verplicht de gemeente een treasurystatuut tot stand te brengen. Het statuut maakt de verantwoordingsstructuur duidelijk en geeft een grotere transparantie in de uitvoering van de treasuryfunctie. Door middel van treasury beheer is het beheer van het gemeentelijk geldverkeer sterk geprofessionaliseerd. Dit werd onder meer gestimuleerd door de hoge rentestand in de jaren tachtig en de bezuinigingen door het Rijk. Ook was er meer behoefte aan een stroomlijning van het geldverkeer.
Voor de uitvoering van het treasury beheer moeten de gemeenten zich houden aan een aantal wettelijke voorschriften. Die staan in de Gemeentewet en in de Wet financiering decentrale overheden.


· Besluiten vaste geld- c.q. kasgeldleningen 2002 Elk jaar worden maximum bedragen vastgesteld t.b.v. het aantrekken (uitlenen) van vaste geld- c.q. kasgeldleningen.Voor het jaar 2002 besluit het college de volgende maximum bedragen vast te stellen:
1. Vaste geldleningen tot een maximum bedrag voor 2002 van Euro 21.000.000,-;

2. Kasgeldleningen tot een maximum bedrag van Euro 6.000.000,-;
3. Als kasgeld uit te lenen overtollige geldmiddelen tot een bedrag van Euro 2.000.000,-.


· Dividend 2000 N.V. Afvalverwerking Rijnmond Op 13 juni 2001 heeft de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van N.V. Afvalverwerking Rijnmond besloten om het bedrag van 253.658,- dat uit de winst over het boekjaar 2000 ter beschikking van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders was gesteld daadwerkelijk aan de aandeelhouders uit te keren. Inmiddels is de netto dividenduitkering van 190.244,- uitgekeerd aan de gemeente Maassluis. De verwachting is dat de dividendbelasting over het jaar 2000 in de tweede helft van het jaar 2001 aan de gemeente zal worden uitgekeerd. In de begroting 2001 van de gemeente wordt geen rekening gehouden met de dividenduitkering van N.V. Afvalverwerking Rijnmond.
Voorgesteld wordt de dividendopbrengst van het boekjaar 2000 van de N.V. Afvalverwerking Rijnmond ten gunste te brengen van de egalisatiereserve reinigingsrechten.


· Verkoopvoorwaarden Ankerstraat 16 De gemeenteraad heeft in de vergadering van 30 oktober 2001 besloten tot het verstrekken van een aanvullende subsidie voor het herstel van het pand Ankerstraat 16. Het is thans geraden de verkoop op korte termijn te bevorderen. Voorgesteld wordt het pand Ankerstraat 16 aan de Vereniging Hendrick de Keyser te verkopen voor het symbolische bedrag van f 1,- (Euro 0,45). Het college spreekt uit dat het gebruik van het pand moet leiden tot versterking van de Binnenstad, niet mag leiden tot versnippering van de detailhandel en in overeenstemming moet zijn met het karakter van de Binnenstad.

Inzage, inspreken en vragenhalfuur
De bij de agenda van de commissievergadering behorende vergaderstukken zijn voor belangstellenden in te zien in de speciale publieksmap in het informatiecentrum in de hal van het stadhuis. Het informatiecentrum is voor het inzien van stukken geopend van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur. Wie wil inspreken op een agendapunt, moet bij het begin van de vergadering aanwezig zijn. Ook is het mogelijk gebruik te maken van het vragenhalfuur. In het vragenhalfuur, dat bij iedere reguliere commissievergadering op de agenda staat, kunnen belangstellenden onderwerpen aan de orde stellen die niet op de agenda van de vergadering staan, maar wel tot het werkterrein van die betreffende raadscommissie horen.