Partij van de Arbeid

Den Haag, 29 november 2001

BIJDRAGE VAN LUCY KORTRAM AAN HET ALGEMEEN OVERLEG INZAKE STANDPLAATSEN EN WOONWAGENS (27400-XI, 24508, nr. 95)

Ruim een half jaar geleden heeft de Kamer met Remkes overlegt over het tekort aan standplaatsen voor woonwagens. De tekorten zijn de afgelopen jaren - in tegenstelling tot de verwachtingen - niet substantieel zijn verminderd. Met de afschaffing van de Woonwagenregelgeving was hier wel van uitgegaan.

Het tekort aan standplaatsen voor woonwagens zal nog jarenlang blijven bestaan. In zijn brief gaat Remkes hier nader op in.


* Gemeenten en toegelaten instellingen laten het bij het inlopen van de tekorten van standplaatsen afweten.

* De nieuwbouw en overdracht van standplaasten en woonwagens naar de corporaties verloopt moeizaam. Een van de knelpunten: een hoge onrendabele top, hoger dan die van een sociale huurwoning. (Tijdens een eerdere hoorzitting werden absurd hoge bedragen genoemd van 100.000 gulden).
* Een teken aan de wand is dat 2/3 van de gemeenten en corporaties hun beheertaken en uitvoerende werkzaamheden hebben overgedragen aan een particulier bureau.

Remkes betreurt het dat gemeenten en corporaties het laten afweten. Dit zei hij een half jaar geleden ook al. Wij hadden verwacht dat hij de tijd ook had benut om tot wezenlijke oplossingen voor problematiek te komen. Helaas, laat hij dit na.

Reden voor ons om de volgende voorstellen (moties) te doen:


* Zolang gemeenten en corporaties niet hebben kunnen waarmaken dat zij de opgave inzake de woonwagenbewoners naar behoren weten te vervullen, blijft er voor ons sprake van een overgangssituatie. D.w.z. woonwagenbewoners blijven als specifieke doelgroep van het rijksbeleid voorlopig behouden. De zgn. verklaring van recht - gemeenten kunnen besluiten personen voorrang te verlenen bij de toewijzing van standplaatsen
- blijft behouden.

* Om de verdere voortgang te kunnen monitoren wordt de Kamer jaarlijks geïnformeerd over de voortgang.

* De overdracht, en het inlopen aan tekorten van standplaatsen en woonwagens is een maatschappelijke verantwoordelijkheid van gemeenten en toegelaten instellingen. Indien zich financiële knelpunten voordoen, dient het sanerings- en het projectenfonds van het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting hiervoor te worden aangesproken.

* In prestatieafspraken tussen gemeenten en toegelaten instellingen dient nadrukkelijk aandacht te worden geschonken aan de mogelijkheden van verkoop en overdracht van standplaatsen en woonwagens.