Ingezonden persbericht

DE GROOTE STROOM: WINTERARRANGEMENT IN "BOSSCHE" SFEER

De aankomende Wintertocht van De Groote Stroom belooft de deelnemers hartverwarmende koude kunstjes op en langs het water van de Binnendieze in 's-Hertogenbosch. Aan het einde van het Jeroen Bosch jaar 2001 inspireert deze Middeleeuwse schilder nog net zoveel zo niet meer tot een cultuurtoeristische activiteit in zijn stad. Was er het afgelopen half jaar de door bijna 40.000 mensen bezochte vaartocht Floating Time 2001, keramische kunst geïnspireerd op Bosch ism Museum het Kruithuis, nu is er binnenkort een duivelse wintertocht in het donker.

De schaatsende vogelbode van Jeroen Bosch op het schilderij 'de Verzoeking van de heilige Antonius' dat in het Museum voor de Oudheid in Lissabon hangt, is heel wat meer dan een koud kunstje en juist daarom een inspiratiebron voor een unieke wintervaartocht. Deze vogel op benen zou een knecht van de duivel zijn die een scheve schaats rijdt, zich op glad ijs begeeft en post in zijn kromme snavel draagt waarvan niemand de inhoud kent. Met een trechter op zijn kop is hij op weg om te verleiden. Wie en waartoe? De maakster van de tocht liet zich in elk geval gemakkelijk door hem verleiden.

Heeft Jeroen Bosch aan het einde van de Middeleeuwen, toen hij in 's-Hertogenbosch woonde en werkte, op een koude winterdag zo'n vogel op schaatsen zien gaan over de Binnendieze? Ja, het kan zijn. In die tijd vermomden jongelingen zich in de winter als duivels, bang als ze er zelf voor waren? Men dacht in die tijd dat de duivel of zijn Germaanse varianten heersers waren van winter, van kou en donker. Men probeerde de duivel op de vlucht te jagen door vuren te branden, lawaai te maken op keukengerei zoals trechters. Met name jonge mensen vermomden zich als duivels. Zij trokken - ook wel feestend - door de straten om zo de duivel de stuipen op het lijf te jagen en om de verveling van de winter te doden en de ellende te vergeten.

Deze vermomde jongelingen en de duivelse knecht op schaatsen zijn de belangrijkste inspiratiebronnen voor de wintertocht geweest. Jongeren van nu bootsen op hun eigentijdse manier langs en op het water deze middeleeuwse voorgangers na. Zij vermommen zich als duivelse creaturen en jagen zodoende de deelnemers aan de tocht de vrolijke stuipen op het lijf. Er zijn er ook die lichtgevende objecten hebben gemaakt die langs de oevers te zien en zelfs te horen zijn waaronder de baby met de twee hoofden die in de Middeleeuwen aan de oever van de Binnendieze werd geboren. Een Janoskind? Bovendien maken kinderen van kale bomen andere winterse wensbomen dan kerstbomen.

De maakster van deze tocht, Marian van Steen, tracht vanuit de genoemde inspiratiebronnen een theatrale verbinding te maken tussen de jongelingen van de Middeleeuwen met jongeren van 2001. Als dat contact tot stand komt, zullen er nieuwe rituelen te beleven zijn aan de oever van de door talloze kaarsen en vuren verlichte Binnendieze en de deelnemers zullen niet alleen blauw van het lachen of blauw van de kou uit hetzelfde schuitje stappen. Zij zullen zich verwonderen.

Een arrangement behelst overigens meer dan een duivelse vaartocht: Er is warme chcolademelk, er is een wandeling, die ook naar de kelder van het huis van Jeroen Bosch gaat, begeleid door gidsen van de VVV Er is warme wijn, muziek en kerstsfeer en aan boord zijn dekens!!

Medewerkenden:-Jongeren van middelbare scholen uit 's-Hertogenbosch.
-Jongeren van de Design Art en Technology opleiding van het Koning Willem I College uit 's-Hertogenbosch, olv Dini van Griensven en Jan van Gemert
-Studenten van de Hoge School voor de Kunsten Arnhem, van het Koningstheater in 's-Hertogenbosch en van de Universiteit Groningen die de dagelijkse gang van zaken mee bewaken.

-Kinderen van Bossche basisscholen

-Marjo Dirks en Bert Pompe die vogelverschrikkers maakten.
-Marcel Grotens op Hollandse doedelzak
Idee, concept, regie en begeleiding van de jongeren: Marian van Steen, ontwikkelaar van culturele speurtochten voor kinderen en volwassenen. Eerder ontwikkelde zij de Boschwandeling en de Loop naar de hel met je trechter voor het Jeroen Bosch jaar 2001.

Samenwerkingsverband: De Groote Stroom, VVV 's-Hertogenbosch en de Meierij, Golden Tulip Hotel Central en Marian van Steen.

Dit arrangement kunt u boeken bij:

* VVV 's-Hertogenbosch en de Meierij *

* Markt 77 * 5211 JX 's-Hertogenbosch * tel 0900 11 22 33 4 *
Dit bericht werd u toegezonden door

Marieke Geurtsen
Noordbrabants Museum
Postbus 1004
5200 BA 's-Hertogenbosch
tel. 073-6877804
fax. 073-6877899
e-mail mgeurtsen@noordbrabantsmuseum.nl