Centrum voor Arbeidsverhoudingen

29 november 2001 - VNO-NCW

CDA wil werkgevers en werknemers zelf laten beslissen over sociale fondsen

CDA-leider Jan Peter Balkenende vindt dat werkgevers en werknemers in de toekomst zélf moeten beslissen over de besteding van de reserves van WW- en WAO-fondsen. Hij zegt zit in een vraaggesprek met het VNO-NCW-opinieblad ´Forum´, dat donderdag is verschenen. De bevoegdheid om WW- en WAO-premies (en daarmee de omvang van de reserves) vast te stellen, ligt nu nog bij het kabinet. VNO-NCW pleit al geruime tijd voor lastenverlichting via lagere sociale premies.

In ´Forum´ wordt de nieuwe CDA-leider ondervraagt over het (concept)verkiezingsprogramma van zijn partij. Hij stelt zich teweer tegen kritiek van VNO-NCW dat het programma (net als dat van andere partijen) te weinig aandacht besteedt aan de economie. "Het CDA- erkiezingsprogramma is het beste voor de economie", aldus Balkenende.

Hij pleit voor extra aandacht voor problemen op de arbeidsmarkt en voor het fileprobleem. Ook vindt hij dat de komende kabinetsperiode 100 tot 200 miljoen gulden extra moet worden uitgetrokken voor wetenschappelijk onderzoek. Een verdere verlaging van het tarief van de vennootschapsbelasting zegt Balkenende niet uit te sluiten.

Donderdagmiddag is Jan Peter Balkenende te gast tijdens een bestuursvergadering van VNO-NCW.