DIENST WEG- EN WATERBOUWKUNDE

Oude Lekdijk alsnog onderuit gehaald

Op woensdagavond 28 november is de oude Lekdijk bij Bergambacht alsnog bezweken. Het binnentalud van de dijk is 1.20 meter afgeschoven. In het gebied tussen de oude en de nieuwe dijk is de grond daardoor zichtbaar omhoog gekomen. Uit de visuele waarnemingen en de metingen blijkt, dat de dijk volledig volgens het verwachte mechanisme is bezweken: er is een diep glijvlak in de kruin van de dijk ontstaan, dat in het achterland tussen de oude en de nieuwe dijk weer aan de oppervlakte komt. Gedurende de proef zijn zowel de waterdruk als de verplaatsing nauwkeurig in kaart gebracht. In de komende maanden zullen de meetgegevens worden geëvalueerd. Op basis hiervan zullen de bestaande theoretische modellen tegen het licht worden gehouden en waar mogelijk worden verbeterd.

De proeven zijn een vervolg op de proeven die in september 2001 plaatsvonden. Tijdens die proeven vervormde de dijk slechts enkele centimeters en bleek de dijk dus sterker te zijn dan verwacht. Na analyse van de proeven bleek, dat de condities konden worden geoptimaliseerd en is besloten tot een doorstart. Vanaf maandagmiddag 26 november is de dijk opnieuw belast. Dit keer is gedurende langere tijd water in de dijk gepompt via meer infiltratieputten, dan tijdens de proeven van september. Zodoende kon een hogere druk onder de dijk en het achterland worden opgebouwd. Bovendien is gebruik gemaakt van gefilterd water, waardoor dichtslibben van de putten voorkomen kon worden.

Met de proeven heeft Rijkswaterstaat in samenwerking met de Delft Cluster partners GeoDelft en de TU Delft uitgezocht hoe sterk de oude Lekdijk bij Bergambacht werkelijk is en bij hoeveel waterbelasting de dijk afschuift. De proeven zijn hiermee tot een einde gekomen. De komende weken zal begonnen worden met het verwijderen van de meetapparatuur en de damwand. In de loop van 2002 zal de oude Lekdijk definitief worden afgegraven.

Noot voor de redactie (