Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Bedrijfsverplaatsing zonder afroming mogelijk

29 november 2001 - Met ingang van 1 december 2001 is het voor bedrijven mogelijk onder voorwaarden een of meerdere veehouderijtakken te verplaatsen naar een andere locatie zonder dat daarbij de varkensrechten, pluimveerechten of mestproductierechten worden afgeroomd. Deze afroming (60 procent bij varkensrechten, 25 procent bij andere rechten) belemmert nu bedrijfsverplaatsingen die met het oog op reconstructieplannen of om andere redenen wenselijk zijn. Het gaat bij deze regeling alleen om bedrijven en bedrijfstakken die verplaatst worden en niet om bedrijven die uitbreiden door rechten van andere bedrijven te verwerven. Voor het laten overgaan van pluimveerechten, verhandelbare varkensrechten en alle niet-gebonden mestproductierechten (ook de niet-verplaatsbare) gelden de volgende voorwaarden:
* De bedrijven hebben een gemeenschappelijke (mede-) eigenaar.
* De gehele veehouderijtak op het bedrijf waarvandaan de rechten overgaan wordt beëindigd.
* Het bedrijf waarvandaan de rechten overgaan, staat tenminste twee jaar op naam van dezelfde (mede-) eigenaar of op naam van een eerstegraads familielid. Deze voorwaarde geldt niet als er alleen varkensrechten overgaan. Het bedrijf waar naartoe de rechten overgaan, moet twee jaar op naam van de huidige eigenaar blijven staan.
* De bedrijven liggen binnen hetzelfde concentratiegebied of beide daarbuiten.
* De milieuvergunning van het bedrijf waarvandaan wordt verplaatst wordt (deels) ingetrokken of er is melding van beëindiging gedaan op grond van het Besluit akkerbouwbedrijven milieubeheer of het Besluit melkrundveehouderijen milieubeheer. Veehouders die denken in aanmerking te komen voor deze regeling kunnen voor meer informatie en voor het formulier 'Overgang van rechten zonder korting' met bijbehorende toelichting terecht bij het Mestloket: 0800 - 22 333 22 (gratis, op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur). Ook op internet is meer informatie te krijgen, www.minlnv.nl/bhf.