GroenLinks


-

Light-rail: Gebrek aan beleid Netelenbos is oorzaak falen

29 november 2001

Het rijk heeft de afgelopen jaren geen beleid gevoerd om Light-rail van de grond te krijgen. Dat is de belangrijkste conclusie van het rapport van Bureau Goudappel Coffeng, dat in opdracht van de Tweede Kamer is opgesteld.

Minister Netelenbos zou een actieve rol moeten spelen bij het ontwikkelen van Light-rail. Zij kiest echter voor een terughoudende en reactieve opstelling. Bij lagere overheden ontbreekt het aan kennis en kunde om light-railprojecten van de grond te trekken. Ook de bestuurlijke daadkracht en samenwerking bij lagere overheden is niet best. Dit alles heeft ertoe geleid dat projecten inmiddels 5 a 6 jaar vertraagd zijn.

GroenLinks is niet verrast maar wel teleurgesteld van de uitkomsten. Dit rapport bevestigt het vermoeden van de GroenLinks-fractie dat Netelenbos en haar voorgangster Jorritsma zich nauwelijks hebben ingespannen om light-railprojecten te ontwikkelen. Ondanks veel geld en talloze studies zijn de projecten jaren vertraagd. GroenLinks merkt op dat er, zo blijkt uit het onderzoek, geen technische belemmeringen zijn om Light-rail aan leggen. Het falen is grotendeels toe te schrijven aan het gebrek aan beleid.

GroenLinks ziet in het rapport voldoende argumenten om minister Netelenbos hierover flink aan de tand te voelen. Ondanks haar geruststellende woorden, talloze brieven en miljoenen extra voor Light-rail in het regeerakkoord, is er na 4 jaar nog geen zicht op verbetering. GroenLinks zal bij de behandeling van het Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport (MIT) op 10 december a.s. pleiten voor daadkracht en regie. Netelenbos moet het heft in handen nemen, niet langer studeren, maar blokkades opheffen, financiering regelen en gaan bouwen.

Hugo van der Steenhoven


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl