Vlaamse overheid

Rond deze tijd ontvangen alle gemeentelijke jeugddiensten op initiatief van Vlaams minister van Jeugd Bert Anciaux gratis de SOA-SOUVENIR. Dat is een gloednieuw educatief spel over seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) voor jongeren vanaf 14 jaar. Dankzij de combinatie van een sterk leerconcept en een speelse aanpak, kunnen jongeren in een mum van tijd de wereld van de SOA leren kennen. Minister Anciaux hoopt dat de jeugdverenigingen zich massaal tot de gemeentelijke jeugddiensten zullen wenden om het spel uit te lenen.

Het lijkt er sterk op dat de seksueel overdraagbare aandoeningen de grote afwezigen waren in het aanbod van relationele en seksuele vorming van de voorbije tien jaar. Weliswaar met uitzondering van aids. De meeste jongeren (net als de meeste volwassenen trouwens) blijken weinig tot niets te weten over seksueel overdraagbare aandoeningen. Wat aids betreft, overschatten velen hun eigen kennis ter zake. Al te euforische berichten over nieuwe behandelingen hebben nogal wat jongeren op het verkeerde been gezet. Voor Jeugd en Seksualiteit vzw, een landelijk erkende jeugddienst die vorming organiseert en begeleidt over relaties en seksualiteit, was dat de aanleiding om de SOA-SOUVENIR te maken. Ze kregen daarvoor de financiële steun van de vzw Sensoa en van de Vlaamse minister van Welzijn.

De SOA-SOUVENIR heeft niet alleen aandacht voor de kennisaspecten van de seksueel overdraagbare aandoeningen zoals de namen, de klachten, de
beschermingsmogelijkheden, de behandeling en de mogelijke besmettingswijzen. Er wordt ook ingegaan op relationele aspecten zoals het kunnen communiceren over veilig vrijen, eigen grenzen in lichamelijkheid en seksualiteit leren kennen en die van anderen respecteren, de betekenis van vertrouwen en trouw in een relatie, rolverwachtingen enzovoort.

De SOA-SOUVENIR is opgebouwd rond twee basisspelvormen: kaarten en dobbelstenen. Er zitten leuke varianten in op generatieoude (kaart)spelen. Het seksueel contact tussen de spelers verloopt (uitsluitend) via dobbelstenen. Vermits op de vlakken van de dobbelsteen lichaamsdelen vermeld staan en er met twee dobbelstenen gespeeld wordt, kan het spel ook de seksuele fantasie van de spelers nog wat prikkelen.

Voor info over of bestellingen van de SOA-SOUVENIR: Jeugd en Seksualiteit vzw, tel. 015/20.69.68, fax. 015/20.31.42, jeugd.en.seksualiteit@jeugdwerknet.be. of www.jeugdwerknet.be/jeugd.en.seksualiteit

info : Koen T'Sijen, woordvoerder van
minister Anciaux - tel. (02) 553 28 11
e-mail: persdienst.anciaux@vlaanderen.be


---