Gemeente Breda

29-11-2001

Ontwikkelingsplan Breda Noordoost gereed
Ontwikkelingsplan Noordoost
Breda Noordoost is in beweging. De bevolking in de Hoge Vucht en Doornbos-Linie verandert en dat gaat de komende jaren door. Ook de omgeving verandert. Woningen worden opgeknapt en verbeterd of vervangen door nieuwbouw. Voorzieningen worden aangepast en de openbare ruimte wordt opnieuw ingericht. Al die veranderingen vragen om een visie op de toekomst. In het najaar van 1999 is de Toekomstvisie gepresenteerd. Deze is verder uitgewerkt in het Ontwikkelingsplan Breda Noordoost. In het plan zijn de toekomstige woonmilieus voor elk van de vijf buurten verder uitgewerkt. De themas, woonpark, tuinwijk, stadswijk en buitenwijk of combinaties van deze themas zijn nader uitgewerkt. De bestaande sterke punten van de buurten worden zoveel mogelijk gehandhaafd en gebruikt.

Uitvoerings- en studiegebieden
Het Ontwikkelingsplan maakt onderscheid tussen twee uitvoeringsgebieden en vijf studiegebieden. Voor Linie en Biesdonk is het duidelijk wat de betrokken partners, de woningbouwcorporaties en de gemeente moeten doen. Hier kan dan ook worden gestart met het uitwerken van de uitvoering.
De vijf studiegebieden vergen een meer ingewikkelde opgave. Hiervoor zijn afzonderlijke studies nodig. Het gaat hierbij om tekenen en rekenen. De vijf studiegebieden zijn:

* Hart van de wijk (wijkcentrum). Uitgangspunt is dat het winkelcentrum uitgroeit tot een werkelijk hart van de wijk. Dat kan door het toevoegen van andere functies, zoals cafés, restaurants en culturele voorzieningen, zoals een muziekschool, een educatief centrum en een theaterzaal. De bereikbaarheid van het winkelcentrum en de relatie tot het stadscentrum en de omringende woonwijken vragen nadrukkelijk om aandacht.

* Doornboslaan. Dit is de belangrijkste ontsluitingsweg van Breda Noordoost. De Doornboslaan zal zich in de toekomst ontwikkelen tot een echte stedelijke laan met daaraan woongebouwen in parkachtig groen en gebouwen met combinaties van wonen en werken.

* Woonpark Noord. In een uitwerkingsstudie moet de optimale integratie van de Lage Vuchtpolder, De Stadsdonken, De Waterakkers, het vrijetijdsgebied rond de IJsbaan, het park Hoge Vucht , de te realiseren nieuwe woningen en de te handhaven bebouwing aan de orde komen.

* Geeren Zuid. Deze buurt is aangewezen als een combinatie van tuinwijk en buitenwijk, met aan de randen woonpark. Op termijn is sloop van een aantal flats nodig voor de realisering van appartementen in een parkachtige omgeving.

* Liniekwartier/Spoorzone. De ontwikkelingen in de Spoorzone beïnvloeden de toekomst van Liniekwartier. Reconstructie van de buurt gaat in de richting van meer verstedelijking.
Tekenen is rekenen
Voor het definitief bepalen van de aanpak binnen de studiegebieden van Noordoost moet er nog worden getekend en gerekend. Het programma en de gewenste kwaliteit komen in beeld en worden verder doorgerekend. Met de cijfers is het mogelijk definitieve keuzes te maken.

Samenwerking en overleg
Het concept-Ontwikkelingsplan is op 16 februari 2001 in de stuurgroep en op 5 april in de wijkprojectgroep in Noordoost besproken. Het commentaar uit deze beide besprekingen is verwerkt in het Ontwikkelingsplan dat op 11 juni 2001 in een werkbijeenkomst door bewoners, bestuurders en werkers als hun plan voor de vernieuwing van Noordoost is gelanceerd. Op 12 juni 2001 is een inloopbijeenkomst georganiseerd voor de buurtbewoners. Vervolgens is het Ontwikkelingsplan in de bestuurlijke begeleidingsgroep (Stuurgroep) van 27 augustus definitief vastgesteld en aangeboden aan het college van burgemeester en wethouders.

Breda, 29 november 2001