Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Burgerluchtvaart is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

29-11-2001

CNV Burgerluchtvaart: Geen gedwongen ontslagen KLM

CNV Burgerluchtvaart heeft samen met de directie van KLM een aantal afspraken gemaakt om het bedrijf concurrerend te houden. Zo wordt er een wezenlijke bijdrage geleverd aan economisch herstel van het bedrijf . Eric Aarts, vakgroepbestuurder van CNV Burgerluchtvaart: "Het belangrijkste resultaat is dat er geen gedwongen ontslagen vallen en dat de dertiende maand niet wordt aangetast."

Verder is afgesproken dat de salarisverhoging (2 procent), in de cao afgesproken per 1 december 2001, wordt verschoven naar 1 april 2002. Het grondpersoneel levert komend jaar vier dagen verlof in. Het vliegend personeel levert in 2002 zes dagen verlof in. Deze verlofdagen worden uiterlijk in april 2003 weer aan de medewerkers teruggegeven. Gedurende het jaar 2002 gaan bonden en KLM met elkaar in overleg om de productiviteit verder te verbeteren. Medewerkers kunnen gebruik maken van deeltijd verlof of zij kunnen op eigen verzoek gedurende langere tijd aaneengesloten verlof opnemen. Daarnaast is de mogelijkheid gecreëerd dat personeel bij te weinig werk tijdelijk wordt ondergebracht bij een andere afdeling waar meer werk is. KLM krijgt ook de mogelijkheid om werknemers te detacheren bij andere ondernemingen, met behoud van alle arbeidsvoorwaarden.

De huidige cao loopt op 1 april 2002 af. De bedrijfseconomische situatie van KLM wordt, zoals gewoonlijk meegewogen in de nieuwe cao-onderhandelingen.
"In onze ogen is dit een verantwoord plan, dat bovendien de arbeidsvoorwaarden van medewerkers nauwelijks aantast," aldus Aarts.

Houten, 29 november 2001

Nadere inlichtingen:

Eric Aarts, onderhandelaar voor CNV Burgerluchtvaart 023 - 568 46 70 (kantoor)
Nancy Abelskamp, persvoorlichter CNV BedrijvenBond 030 - 6348 242 (kantoor)