Partij van de Arbeid

Rol media als waakhond veiligstellen 11- 29, 2001 Media zijn belangrijk voor meningsvorming van burgers en voor hun betrokkenheid bij stad en regio. Volgens PvdA-kamerlid 03-ja Wagenaar moet niet alleen het financieel perspectief van lokale en regionale omroepen beter, ook moet er voor gezorgd worden dat het media-aanbod gevarieerd en veelvormig blijft.

Wagenaar: `De PvdA vindt het belangrijk dat de lokale democratie versterkt wordt en dat mensen betrokken zijn bij hun eigen stad en regio. Lokale televisie en radio bieden mensen natuurlijk veel informatie over stad of regio en dragen zo voor een belangrijk gedeelte bij aan de versterking van de democratie op lokaal en regionaal niveau. Er is geld nodig. De omroepen zeggen de komende jaren nog 30 miljoen meer nodig te hebben om een beetje behoorlijk te kunnen draaien. Ze kloppen hierbij soms tevergeefs bij gemeente of provincie aan.'

Wagenaar is daarom van mening dat er voor de lokale en regionale omroepen een meerjarig financierings- en investeringsplan moet komen. Net zoals dat bij de landelijke publieke omroepen het geval is.

Wagenaar wijst ook op het belang van een gevarieerde en veelvormige media. Pluriforme media zijn vooral van belang voor de meningsvorming van mensen. Wagenaar: `Kranten en omroepen worden steeds vaker samengevoegd. Op regionaal niveau zijn er inmiddels veel kranten verdwenen en de regionale omroepen kunnen maar met moeite het hoofd boven water houden. Ook op internationaal niveau zien we steeds meer concentraties. Nieuw daarbij is dat de bijna-monopolisten van technische uitzendmiddelen, denk maar aan telefoon, internet of kabel, allianties aangaan met producenten van inhoud, bijvoorbeeld AOL-Time Warner of Endemol-Telefonica. Uiteindelijk betekent deze ontwikkeling dat er minder keuzemogelijkheden zijn voor de consument, dat het aanbod vervlakt en er minder mogelijkheden zijn voor experimenten. Ook zijn programma's, tijdschriften en kranten gericht op een beperkt publiek.'

De situatie bij PCM laat volgens Wagenaar duidelijk zien dat pluriformiteit niet langer een vanzelfsprekendheid is. En dat betreurt zij. Een gevarieerd en veelvormig aanbod draagt namelijk bij aan de meningsvorming van burgers. En dat moet zo blijven. Helaas kunnen we nu nog niet voldoende bepalen of de pluriformiteit van de media door deze mediaconcentraties aangetast wordt. Daarom wil de PvdA dat de minister gaat onderzoeken of er anticoncentratiewetgeving tot stand kan komen en hoe het Commissariaat van de Media die pluriformiteit beter kan bewaken.

Partij van de Arbeid