Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

[Meer vrouwen in be

Meer vrouwen in besturen sport

In 2005 moet een kwart van de bestuurders in de sport vrouw zijn. Dit is nog maar een tussenstap want uiteindelijk moet het aantal vrouwen in bestuurlijke functies een afspiegeling zijn van het aantal actieve vrouwen in de sport, namelijk een derde. Op dit moment is slechts ongeveer één op de tien bestuurders in de sport vrouw.

Dit heeft staatssecretaris Margo Vliegenthart van VWS donderdag gezegd in Amsterdam op het congres 'Vrouwen in de sport'. Vliegenthart constateert dat het aantal vrouwen in bestuursfuncties in de sport nog schromelijk tekort schiet. "Dat komt niet omdat er geen kwaliteit is of omdat ze niet zouden willen, maar ze worden domweg vaak niet gevraagd", aldus Vliegenthart.

Om hierin verandering te brengen heeft de staatssecretaris een aantal mannelijke en vrouwelijke boegbeelden gevraagd om een voorhoedepositie te vervullen bij de bestuurlijke emancipatie in de sport. Die groep gaat zich vanuit eigen ervaring, vak en omgeving hard maken om meer vrouwen in bestuursfuncties te krijgen in de sport. De voorzitter van de Tweede Kamer, Jeltje van Nieuwenhoven, wordt aanvoerder van dit team, waar verder o.m. Peter Blangé, Elsemieke Havenga, Peter Vogelzang, Andre Bolhuis, Heleen Crielaard, Maaike Smit en Carin Biesterbosch gaan deelnemen. Daarnaast komt er een databank met namen en cv's van geschikte ex-sportsters die in zijn voor een bestuursfunctie. Ook zullen bonden periodiek worden doorgelicht op hun v/m-score, het aandeel vrouwen in hun besturen. De resultaten daarvan wil de staatssecretaris publiceren.

Overigens vindt Vliegenthart dat er ook positieve signalen zijn zoals onder meer de benoeming van Els van Breda Vriesman in het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de kandidatuur van Erica Terpstra voor het vice-voorzitterschap van het Europees Olympisch Comité (EOC). "Ik steun Erica van harte in haar strijd voor deze functie en ik hoop dat ze het wordt", aldus Vliegenthart. De verkiezing is vrijdag.

[Afslui1Afsluiting landelijk congres Vrouw en Sport
Speech, 29-11-2001