KAZAA

Buma / Stemra moet KaZaA licentie verlenen

Uitkomst Kort Geding:
Buma / Stemra moet KaZaA licentie verlenen

Amsterdam, 29 november - Het Nederlandse bedrijf KaZaA heeft vanmiddag het kort geding gewonnen, dat zij had aangespannen tegen de muziekrechtenorganisatie Buma /Stemra. KaZaA vindt dat de muziekrechtenorganisatie Buma / Stemra misbruik maakt van haar monopolie op de muziekmarkt. De rechter heeft nu besloten dat de door Buma / Stemra eenzijdig afgebroken onderhandelingen met KaZaA binnen twee dagen weer moeten worden hervat. Als uitkomst van de onderhandelingen moet de beoogde licentieovereenkomst worden gesloten.

Het vonnis van de president van de rechtbank, de heer Mr. R. Orobio de Castro, heeft met deze duidelijke uitspraak een belangrijk precedent geschapen. Het is duidelijk dat de muziekindustrie de introductie van nieuwe technologieën niet kan frustreren en het in ieders belang is dat er zo spoedig mogelijk afspraken worden gemaakt.

De rechter besloot tevens dat KaZaA binnen 14 dagen maatregelen moet treffen om te voorkomen dat middels de software van KaZaA 'de auteursrechten met betrekking tot muziekwerken behorende tot het Buma / Stemra repertoire inbreukmakende openbaarmakingen en verveelvoudigingen van die muziekwerken kunnen plaatsvinden'. KaZaA stelt zich op het standpunt dat zij als softwareleverancier niet verantwoordelijk is voor het gebruik dat daarvan wordt gemaakt, en onderzoekt momenteel hoe zij aan de wens van de rechter tegemoet kan komen.

Achtergrond
Gebruikers van KaZaA kunnen via hun eigen pc en het peer-to-peer netwerk onderling allerlei bestanden uitwisselen, waaronder muziekbestanden. Sinds de introductie van KaZaA in september 2000 heeft het bedrijf de dialoog gezocht met rechthebbenden op muziek zoals Buma / Stemra. Anders dan bijvoorbeeld Napster, wil KaZaA een dienst introduceren waarvan zowel consumenten als rechthebbenden kunnen profiteren. Buma / Stemra vertegenwoordigt 98 procent van alle muziekschrijvers en -componisten, en is dus de belangrijkste gesprekspartner om te komen tot een vorm van compensatie voor haar leden.

Na onderhandelingen met Buma / Stemra, die meer dan een jaar duurden, lag het sluiten van een overeenkomst binnen afzienbare tijd in het verschiet. Beide partijen hadden overeenstemming bereikt, toen KaZaA in de Verenigde Staten plotseling werd aangeklaagd door de RIAA, de brancheorganisatie van de platenmaatschappijen. Als gevolg van de rechtszaak heeft Buma / Stemra de contacten met KaZaA opeens beëindigd. Vervolgens eiste het dat KaZaA haar diensten zou stopzetten.

Noot voor de redactie,