Ingezonden persbericht

Denktank bepleit nieuw zorgsysteem

Den Haag, 29 november 2001; De Nederlandse gezondheidszorg kent ernstige problemen. Niet alleen leiden de wachtlijsten tot veel te lange wachttijden voor een medische behandeling, ook het aantal specialisten en huisartsen per hoofd van de bevolking is zorgwekkend laag. In Nederland werkt zo weinig personeel in de zorg dat de vraag naar noodzakelijke medische gezondheidszorg niet met het huidige personeelsbestand kan worden opgevangen. Deze "klem" tussen de stijgende zorgvraag en het beperkt beschikbare aanbod legt een tijdbom onder het huidige gezondheidszorgsysteem.

De Denktank Gezondheidszorg, ingesteld door EPN (Platform voor de Informatiesamenleving), heeft vandaag een Manifest aan Minister Borst en de heer Wiegel aangeboden. In dit Manifest geeft de Denktank haar adviezen over hoe uit deze klem kan worden gekomen.

Om de levering van noodzakelijke medische gezondheidszorg te verzekeren dient de publiek georganiseerde patiëntenzorg te worden uitgebreid met een privaat georganiseerde
consumentenzorg. Door de consumentenzorg uit de publieke sector te halen komt er capaciteit vrij voor de noodzakelijke patiëntenzorg. Voorbeelden van consumentenzorg zijn: esthetische plastische chirurgie, onderdelen van de oogheelkunde (laserchirurgie), sporttraumatologie (bijvoorbeeld van professionele sporters), jaarlijkse check-ups, keuringen, second opinions en bedrijfs poliklinieken. Het is aan de overheid om te bepalen welke gezondheidszorg onder consumentenzorg valt.

Patiëntenzorg

Binnen de patiëntenzorg dient de overheid de toegang tot noodzakelijke zorg te garanderen en de kwaliteit van de gezondheidszorg te waarborgen. Waar optreden van de overheid noodzakelijk is, moet worden gezocht naar marktgerichte sturingsmechanismen: bijvoorbeeld prijsmechanismen. Een marktgerichte organisatie van de gezondheidszorg heeft bovendien voor de patiëntenzorg tot gevolg dat de vraag naar onnodige zorg wordt ingedamd.

Consumentenzorg

Binnen de consumentenzorg is kwaliteitsbewaking de enige taak voor de overheid. Verder dient de overheid terug te treden en te zorgen voor een goed werkend systeem van vraag en aanbod. Consumentenzorg komt voor eigen rekening. Deze benadering leidt tot meer effectieve inzet van middelen, want waar geen markt is, is het bedrijfsleven niet bereid te investeren.

Gezonde bedrijfsvoering Professionalisering van de bedrijfsvoering in de gezondheidszorg krijgt alleen een kans als de cultuur in de zorg meer openstaat voor ondernemersgeest. Om dit mogelijk te maken kan het management van gezondheidszorginstellingen niet langer worden "gekneveld" door stringente budgettering en betuttelende regelgeving. Ook moet meer gebruik worden gemaakt van de mogelijkheid personeel flexibel te belonen.

De uitbreiding van de gezondheidszorg met een consumentendeel, zoals hierboven bepleit, leidt tot een meer effectieve verdeling van de beschikbare middelen. Tevens dient de overheid, meer dan nu het geval is, ruimte te maken voor private
gezondheidszorginitiatieven, omdat deze initiatieven de kosten- effectiviteit van de publieke zorgsector stimuleert.

Ict & Gezondheidszorg

De invoering van ict in de gezondheidszorg staat nog steeds op een laag niveau. Gebruik van ict kan de zorgsector opener en transparanter maken en een efficiëntere organisatie van flexibele zorg opleveren: de juiste zorg op het juiste moment op de plaats die voor de patiënt het beste is.

Dit is de visie van de Denktank Gezondheidszorg. Deze denktank is op instigatie van Prof. Theo de Vries door EPN - Platform voor de Informatiesamenleving ingesteld en begeleid. EPN is een onafhankelijke stichting met als doel de evenwichtige maatschappelijke inbedding van informatie- en
communicatietechnologie te bevorderen. In dit platform zijn het bedrijfsleven, de politiek, het maatschappelijk middenveld, de wetenschap en de overheid vertegenwoordigd.

De leden van de Denktank Gezondheidszorg nemen op persoonlijke titel deel aan dit initiatief.

Chiel Bos, directeur Zorgverzekeraars Nederland

Einte Elsinga, directeur ING Gezondheidszorg

Ed Hamming, voorzitter Raad van Bestuur Koninklijke VendexKBB

Martin van Pernis, lid Raad van Bestuur Siemens Nederland

Pieter Vierhout, hoogleraar Universiteit Twente, voorzitter Nederlandse Vereniging voor Heelkunde

Theo de Vries, hoogleraar toekomstvisies zorg, Universiteit Twente

Peter van der Wel, directeur EPN - Platform voor de Informatiesamenleving

Guido van Woerkom, directeur ANWB (technisch voorzitter van deze Denktank)

Het volledige Manifest is te vinden op de site van EPN: www.epn.net



Ingezonden persbericht