Gemeente Leiden


1ste Fase Maatschappelijke Verkenning Vrijetijdsbesteding Allochtone jongeren afgerond

Raadsleden in gesprek met allochtone jongeren

Leden van de Leidse gemeenteraad hebben onlangs de eerste fase afgerond van het project Maatschappelijke Verkenning Vrijetijdsbesteding Allochtone Jongeren. Tijdens de vergadering van de commissie Onderwijs, Welzijn, Zorg en Emancipatie (OWZE) op 28 november deed de voorzitter van de projectgroep, Joke Sorgdrager, verslag van deze eerste fase. Zij gaf daarbij aan dat de eerste fase, die bestond uit gesprekken met jongeren, veel informatie heeft opgeleverd.

Vijftien raadsleden hebben de afgelopen maanden 19 gesprekken gevoerd met in totaal 106 jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Deze gesprekken vonden plaats in onder andere buurthuizen, scholen en een moskee. Daarnaast bezochten raadsleden een ouderavond, waar zij spraken met 24 ouders van allochtone kinderen. Uit de gesprekken kwam onder andere naar voren dat jongens en meisjes duidelijk verschillende behoeften hebben. Jongens zoeken de activiteiten bijvoorbeeld vaker buiten, meisjes besteden hun vrije tijd eerder binnenshuis. Daarnaast willen meisjes ook apart van jongens activiteiten ondernemen. Ook is duidelijk dat allochtone jongeren zich bij uitgaansgelegen-heden vaak niet welkom voelen.

De volgende fase van het project bestaat uit gesprekken met aanbieders van vrijetijdsvoorzieningen in Leiden. De raadsleden zullen daarbij aandacht besteden aan onder andere het aanbod zelf, het gebruik dat allochtone jongeren daarvan maken en het inzicht dat de aanbieders hebben in de wensen van deze jongeren.
De resultaten van alle gesprekken zullen vervolgens met beleidsmakers van de gemeente Leiden worden besproken. Zij zullen bekijken of de uitkomsten van de gesprekken zouden moeten leiden tot aanbevelingen voor verdere ontwikkeling van het beleid. Tijdens een slotconferentie eind januari, zal de projectgroep het eindresultaat van de maatschappelijke verkenning presenteren.

Het is voor het eerst dat de Leidse gemeenteraad een maatschappelijke verkenning houdt. Bij dit traject worden de raadsleden geadviseerd door dhr. A. Aboutaleb, directeur van Forum, instituut voor multiculturele ontwikkeling. Een maatschappelijke verkenning is een gezamenlijk informatieonderzoek door raadsleden over een onderwerp dat zij van maatschappelijk belang vinden en waarvan zij vinden dat bij hen onvoldoende kennis en inzicht aanwezig is om onderbouwde besluiten te kunnen nemen. De Maatschappelijke Verkenning Vrijetijdsbesteding Allochtone Jongeren moet de gegevens uit de in 1999 gehouden Jeugdmonitor aanvullen. Uit deze Jeugdmonitor kwam onvoldoende naar voren hoe allochtone jongeren hun vrije tijd gebruiken.