BaByXL dwingt KPN tot levering breedband telefoonlijn

OPTA stelt discriminerend gedrag KPN vast

Den Haag, 29 november 2001&.BaByXL BroadBand DSL heeft vandaag bekend gemaakt dat OPTA uitspraak heeft gedaan over het toestaan van linesharing door concurrenten van KPN. Tot nu toe waren BaByXL en andere concurrenten van KPN gedwongen om een tweede telefoonlijn aan te vragen en te betalen voor eindgebruikers die ADSL breedband af wilden nemen. KPN maakte het voor zichzelf wél mogelijk om over één telefoonlijn gelijktijdig te kunnen telefoneren en internetten. KPN heeft hiermee de ontwikkeling van de breedbandmarkt in Nederland belemmerd.

Met deze uitspraak heeft OPTA voor het eerst expliciet vastgesteld en uitgesproken dat KPN het afgelopen jaar discriminatoir heeft gehandeld. KPN biedt sinds begin 2000 al de concurrerende dienst MXstream aan met linesharing . Daardoor heeft KPN een veel groter marktaandeel kunnen verwerven t.o.v. de rest van de xDSL-aanbieders en heeft KPN de ontwikkeling van de DSL-breedbandmarkt vertraagd. Met dit besluit is een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van concurrentie in de DSL-sector.

De uitspraak is een grote overwinning voor BaByXL. De uitspraak impliceert dat KPN verplicht is om binnen afzienbare termijn alsnog een aanbod te doen voor de dienst linesharing , zoals BaByXL die bij KPN heeft aangevraagd. BaByXL is vanaf dat moment niet meer gedwongen een tweede lijn aan te vragen en te betalen. Daarnaast zal BaByXL het teveel betaalde geld bij KPN mogen terugvorderen. Bovendien dient KPN de lijnen binnen een specifieke termijn op te leveren. Dit is van groot belang aangezien KPN tot nu toe een groot aantal van de telefoonlijnen te laat oplevert. Indien KPN zich niet aan de vastgestelde levertijd houdt dient zij een boete te betalen aan BaByXL.

Linesharing en DSL
Linesharing wil zeggen dat telefonie en dataverkeer over één, de bestaande koperen telefoonlijn, worden getransporteerd. Eindgebruikers kunnen hierdoor gelijktijdig telefoneren en snel internetten tegen een vast tarief per maand. KPN, de beheerder van dit zogenoemde aansluitnet, bood haar concurrenten tot nu toe niet de kans om gebruik te maken van deze bestaande telefoonlijn, maar dwong ze een extra (tweede) lijn aan te vragen. Dit hield in dat concurrenten langer moesten wachten tot ze hun diensten konden leveren en onnodig geld moesten betalen om deze tweede telefoonlijnen te financieren. BaByXL heeft hierover een geschil neergelegd bij OPTA.

Missie OPTA
OPTA stimuleert bestendige concurrentie in de telecommunicatie- en post markten. Dat wil zeggen: een duurzame situatie waarin particuliere en zakelike eindgebruikers een keuze kunnen maken tussen aanbieders en tussen diensten, zodanig dat het prijs- en kwaliteitsaanbod op diverse deelmarkten tot stand komt door effectieve marktprikkels. Bij onvoldoende keuze beschermt OPTA eindgebruikers.

www.opta.nl

Over BaByXL BroadBand DSL
BaByXL BroadBand DSL is een onafhankelijke Nederlandse aanbieder van een snel fijnmazig breedband access -netwerk. BaByXL levert haar breedbanddiensten aan Internet Service Providers en Telecombedrijven. Door gebruik te maken van geavanceerde DSL-technologie zorgt BaByXL er voor dat de bestaande telefoonverbindingen van eindgebruikers ingrijpend worden opgewaardeerd. Hierdoor kunnen particuliere en zakelijke eindgebruikers beschikken over rechtstreekse toegang tot een geavanceerd always on breedbandnetwerk met transmissiesnelheden tot 8 Mbps, 30 tot 40 maal sneller dan de huidige telefoonaansluiting. Deze snelheden brengen nieuwe multimedia toepassingen via Internet, zoals het ontvangen en verzenden van videobeelden, binnen het bereik van iedere eindgebruiker.

Door het plaatsen van geavanceerde apparatuur in de wijkcentrales van KPN maakt BaByXL breedbandcommunicatie op korte termijn beschikbaar in nagenoeg heel Nederland. BaByXL BroadBand DSL: www.babyxl.com

Voor de redactie

BaByXL BroadBand DSL
Bordewijklaan 50
2591 XR Den Haag
Anne Breimer
Communicatie Manager
Telefoon: 070 3492 031
Mobiel: 065 1820823
e-mail: a.breimer@babyxl.com