European Commission

CJE/01/62

29 november 2001

Arrest van het Hof in zaak C-366/99 Joseph Griesmar/Franse Republiek

Het Hof spreekt zich uit voor een gelijke behandeling van vaders en moeders bij de berekening van hun ambtenarenpensioen

Volgens het Hof is het in strijd met het beginsel van gelijke beloning dat vaders die bewijzen dat zij de opvoeding van hun kinderen op zich hebben genomen, worden uitgesloten van de anciënniteitsbonificaties die worden toegekend aan moeders die een ambtenarenpensioen genieten

Aan J. Griesmar, een Franse magistraat en vader van drie kinderen, is een rustpensioen toegekend dat overeenkomstig de geldende regeling is berekend op basis van zijn werkelijke dienstjaren. Bij de berekening van zijn pensioen werd geen rekening gehouden met de bonificatie per kind die wordt toegekend aan moeders die ambtenaar zijn, waardoor Griesmar meent in strijd met het gemeenschapsrecht slachtoffer te zijn van een discriminatie op grond van geslacht.

Griesmar stelde beroep in bij de Conseil d'État (Raad van State) en voert een vermeende discriminatie tussen mannen en vrouwen aan. De Franse rechter legt het Hof in wezen de vraag voor of een rustpensioen voor een ambtenaar kan worden aangemerkt als beloning en zo ja, of de aan vrouwelijke ambtenaren toegekende bonificatie per kind verenigbaar is met het beginsel van gelijke beloning van mannen en vrouwen.

In de lijn van zijn rechtspraak inzake sociale politiek herhaalt het Hof, dat rustpensioenen voor ambtenaren, een bijzondere categorie van werknemers, wel degelijk als beloning zijn te beschouwen, omdat zij rechtstreeks verband houden met de voorheen uitgeoefende dienstbetrekking. In dat geval is het beginsel van gelijkheid van mannen en vrouwen van toepassing.

Vervolgens moet worden vastgesteld of de bonificatie per kind samenhangt met de tijdens het zwangerschapsverlof geleden loopbaannadelen - wat geen betrekking kan hebben op mannen - dan wel of deze bonificatie bedoeld is ter compensatie van nadelen als gevolg van de opvoeding van een kind, in welk geval, zoals Griesmar stelt, ook mannelijke ambtenaren aanspraak zouden kunnen maken op deze bonificatie.

Volgens het Hof staat de toekenning van deze bonificatie los van het zwangerschapsverlof en houdt zij integendeel verband met de periode die nodig is voor de opvoeding van een kind, welke periode veel langer is. Voor het overige kan de situatie van mannelijke ambtenaren, wat de opvoeding van kinderen betreft, vergelijkbaar zijn met die van vrouwelijke ambtenaren, en kan deze situatie voor hun loopbaan dezelfde gevolgen hebben. Volgens de Franse pensioenwetgeving wordt het pensioen van een vrouwelijke ambtenaar echter anders berekend dan dat van een mannelijke ambtenaar, ook al kan deze laatste bewijzen dat hij de opvoeding van zijn kinderen op zich heeft genomen. Er is dus sprake van een verschillende behandeling op grond van geslacht ten nadele van mannelijke Franse ambtenaren die hun kinderen zelf hebben opgevoed.

Anders dan de Franse regering stelde, oordeelt het Hof dat de bonificatie die is toegekend aan moeders die ambtenaar zijn, niet kan worden gerechtvaardigd als maatregel om vrouwen in hun beroepsleven te helpen, omdat de bonificatie wordt toegekend bij de pensionering, en dus de problemen niet oplost waarmee zij tijdens hun loopbaan kunnen worden geconfronteerd. Volgens het Hof kan de onderhavige bonificatie de loopbaanproblemen van de moeders met gezinslast dan ook niet oplossen.

Het Hof besluit bovendien de gevolgen van dit arrest niet te beperken in de tijd, en verwerpt het verzoek van de Franse regering in die zin, die eventuele financiële gevolgen aanvoerde.

Voor de media bestemd niet-officieel stuk, dat het Hof van Justitie niet bindt.

Deze persmededeling is beschikbaar in alle talen.

De volledige tekst van het arrest is te vinden op de internetpagina van het Hof www.curia.eu.int heden vanaf ongeveer 15.00 uur.

Voor nadere informatie wende men zich tot Zaïra Penders

tel (352) 4303 3127 fax (352) 4303 3656

Er zullen beelden van de uitspraak beschikbaar zijn bij "Europe by Satellite", Europese Commissie, DG X, Audiovisuele dienst, L-1920 Luxemburg, tel: (352) 4301 35177, fax: (352) 4301 35249 en B-1049 Brussel, tel: (32) 2 296 5956, fax: (32) 2 230 1280