CDA

Parlementaire enquête over hele aanbestedingspraktijk grote bouwprojecten

29 november 2001

De motie van CDA en PvdA om, naast een strafrechtelijk onderzoek, ook een parlementaire enquête naar bouwfraude in te stellen, is door de hele Kamer, behalve de VVD, aangenomen. Het CDA vindt dat de parlementaire enquête zich niet moet beperken tot de fraude rond de Schipholtunnel, maar dat de gehele aanbestedingspraktijk rondom grote bouwprojecten tijdens de parlementaire enquête aan de orde moet komen.

De Kamer heeft gekozen voor een parlementaire enquête, omdat het strafrechtelijk onderzoek naar verwachting lang zal gaan duren, zodat het mogelijk is dat de politiek verantwoordelijken niet meer aanspreekbaar zijn. De voorkeur ging uit naar het zware instrument van enquête boven een parlementair onderzoek, omdat bij een parlementaire enquête getuigen onder ede worden gehoord.

Verder is het van belang om op korte termijn lessen uit de hele kwestie te trekken en verbeteringen aan te brengen in de gehele aanbestedingspraktijk. Zo moet worden voorkomen dat in de toekomst miljoenen aan belastinggeld bij onrechtmatige personen terechtkomen.