Persbericht

Willemstad/Gouda, 29 november 2001

DELTA ontwikkelt windpark in Guyana

DELTA Caribbean N.V. op Curaçao heeft de exclusieve opdracht ontvangen van de autoriteiten van Suriname's buurland Guyana om de mogelijkheid te bestuderen een windmolenpark met een capaciteit van 7 Megawatt op te zetten.

Een studie uit 2000 van de Caribbean Development Bank geeft aan dat Guyana windrijke gebieden heeft. Het Zuid-Amerikaanse land is menens in het streven om voor de energievoorzienig minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstof en zoveel mogelijk gebruik te maken van schone en duurzame alternatieve energiebronnen. De regering van Georgetown heeft de Curaçaose DELTA Caribbean twee jaar de tijd gegund voor een haalbaarheidstudie voor de installatie van windmolens bij Hope Beach, waarna het bedrijf nog eens twee jaar krijgt voor de opzet van een 7 Megawatt windpark dat energie zal leveren aan het plaatselijke elektriciteitsdistributiebedrijf.

Voor dit nieuwe project werkt DELTA Caribbean nauw samen met de Nederlandse instanties Planet in Dieren en KEMA in Arnhem. Managing Director Roy M. Kolader denkt dat de uitkomst van het onderzoek vóór het einde van 2002 afgerond zal zijn. Bij een positieve beoordeling van de levensvatbaarheid zal naar verwachting in 2003 gestart kunnen worden met de aanleg van het park. De windturbines en overige hardware zullen voornamelijk worden betrokken van Nederlandse leveranciers.

DELTA Caribbean N.V., een dochter van de Zeeuwse N.V. DELTA Nutsbedrijven, heeft eind vorig jaar een 9 Megawatt windpark op Curaçao opgeleverd en is nu gedurende 15 jaar met het beheer en onderhoud belast. De firma is momenteel ook betrokken bij andere windparken in de Caribische regio.