Gemeente Gent

Reglementering ophalen grof huisvuil

De politie wenst de bevolking te herinneren aan de reglementering inzake het ophalen van grof huisvuil. De laatste tijd worden er immers herhaaldelijk inbreuken vastgesteld inzake sluikstortingen, die soms extreme vormen aannemen (cf. het geval aan de Wilgestraat van een tweetal maanden geleden).

Teneinde dit fenomeen tegen te gaan, zal de politie in de nachten voorafgaand op de ophalingen van grof huisvuil extra waakzaam zijn.

Specifiek wordt artikel 4§1 van het Politiereglement op het afhalen van huishoudelijke afvalstoffen (GR. 18.11.1997) in herinnering gebracht: dit zegt dat de bewoners verplicht zijn het huisvuil dat door de Intercommunale wordt opgehaald op de rand van het voetpad (tegen de gevel of in voorkomend geval, tegen de voortuinafsluiting) van de woning te plaatsen. In de gevallen waar het voetpad ontbreekt of te smal is, moeten de recipiënten worden aangeboden op een voor het verkeer (dus ook voetgangers) minst hinderlijke plaats.

Artikel 9: de recipiënten mogen slechts de dag van hun voorziene ophaling vanaf 6 uur op de openbare weg worden geplaatst. Zij moeten zo vlug mogelijk na de ophaling van de openbare weg worden verwijderd.

Dit wat de normale ophalingen betreft.

Voor de ophaling van grofvuil zijn er nog specifiek de artikels 13 - dat de dagen van de ophalingen vastlegt - en artikel 14, dat bepaalt dat bij op te halen grofvuil de metalen gescheiden moeten worden van de brandbare fracties. Het afval wordt op de voorziene dag van de ophaling op een gemakkelijk te bereiken plaats binnen de eigendom zo dicht mogelijk bij de straat geplaatst. Als dit niet mogelijk is, mag het grofvuil worden aangeboden op de openbare weg, aansluitend tegen de gevel of de voortuinstrook en op die wijze gestapeld dat het verkeer niet wordt gehinderd.

Tot slot bepaalt artikel 15 dat het verboden is het op de openbare weg geplaatste grofvuil weg te nemen of er in te scharrelen.

Het volledige politiereglement evenals alle info inzake ophalingen kan worden verkregen bij IVAGO, Proeftuinstraat 43, 9000 Gent, of telefonisch binnen de kantooruren via het telefoonnummer (09)240 81 11 of via de IVAGO-website: www.ivago.be

Informatie

Manuel Mùgica-Gonzalez, Commissaris van Politie, Politie Gent - Dienst Externe Relaties, Pers en Public Relations, Zandberg 4, 9000 Gent, tel. (09)266 66 24, fax (09)266 60 30, e-mail
externe.relaties.politie@gent.be

Bevoegd

de heer Frank Beke, burgemeester.