Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Leader II: terugblik op Europees programma voor plattelandsontwikkeling in de Westhoek
Brugge, 29/11/2001
Het Leader II-programma was erop gericht om de leefbaarheid van het platteland te bevorderen door het stimuleren van sociaal-economische initiatieven. Deze moesten een vernieuwend karakter en een voorbeeldfunctie hebben, kleinschalig en werkgelegenheidsbevorderend zijn en de eigenheid van de streek respecteren.

De aanpak van onderuit stond centraal in dit programma. Inhoudelijk spitste het programma zich vooral toe op de agro-economische activiteiten op de boerderij, kleinschalige toeristische initiatieven, dorpswinkels en andere nieuwe plattelandsfuncties.

Dit alles moest leiden tot het verhogen van de voorzieningsgraad en de dienstverlening in de dorpen, evenals het mogelijk maken om op lange termijn rendabele economische activiteiten te ontwikkelen op het platteland.

De officiële programmaduur liep van 1994 tot 1999. Het Leader II-programma voor de Westhoek startte pas in april 1998. De uitvoering van de goedgekeurde initiatieven liep voor de projecten in de landbouwsfeer tot 30 juni 2001 en voor de andere kleinschalige initiatieven tot 31 december 2001.