Gemeente Gent

E e n P a a r s e Z e t e l l e z i n g m e t V l a a m s B o u w m e e s t e r b O b v a n R e e t h (23/11/2001)

Op donderdag 29 november vindt een Paarse Zetellezing plaats met Vlaams Bouwmeester bOb Van Reeth.

Deze lezing wordt georganiseerd door de Dienst Culturele Zaken en de Stedelijke Openbare Bibliotheek in samenwerking met de vzw Passe-Vite. Zoals vanouds interviewt Griet Pauwels deze culturele prominent in de Achilles Musschezaal van de Bibliotheek.

bOb Van Reeth

"Er is geen enkele architectencarrière in het naoorlogse Vlaanderen die van zon beweeglijkheid en veelvormigheid getuigt als deze van bOb Van Reeth. Vanuit een verzet tegen een bloedeloos, formalistisch modernisme dat hele stukken stad uitéénreet in de jaren 60 en het begin van de jaren 70, richtte Van Reeth zijn aandacht op de achterkant van België, de kant van de zelfbouwers, waar hem "de poëzie van het verkeerde gebruik" opviel (vrij naar Prof. De Kooning, RUG)

Na maanden van zorgvuldig headhunten en beraad benoemde de Vlaamse regering bOb Van Reeth als eerste Vlaams bouwmeester, de adviseur en kwaliteitsbewaker van de Vlaamse overheidsarchitectuur.

bOb Van Reeth is stichter van de Architectenwerkgroep (1972) en is hoogleraar architectonische ontwerpen aan het Henry Van de Velde Instituut in Antwerpen. Hij schreef een lange lijst nationale en internationale onderscheidingen achter zijn naam met veelbesproken projecten, zoals de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent, de heraanleg van de Groenplaats in Antwerpen, de "Ark", een drijvend theater voor Antwerpen 93, de ondergrondse bibliotheek van de Norbertijnenabdij in Averbode

en tal van woningen en winkels in heel Europa, want " Architectuur van architecten is oninteressant. Het bouwen is interessant" (Het Nieuwsblad).

De Vlaamse overheid koos daarmee een kleurrijke en interessante figuur, die zijn naam eigenzinnig bOb blijft schrijven, tot bouwmeester, de krachtige inspirator van het architectuurklimaat in Vlaanderen.

bOb Van Reeth drukt daardoor voortaan zijn stempel op alles wat de overheid bouwt en verbouwt, zelfs op infrastructuurwerken en landschapsingrepen, en levert daarmee een zichtbare meerwaarde op voor de openbare architectuur in Vlaanderen.
Vanuit de Paarse Zetel komt deze architect-trendsetter en bouwmeester, "die niet tekent maar onderneemt", dan ook vertellen "over het omzetten van de prachtige mogelijkheden van de architectuur in een genereuze leefomgeving".

Praktisch

De lezing vindt plaats in de Stedelijke Openbare Bibliotheek, Graaf van Vlaanderenplein 40, 9000 Gent, telkens van 12.30 tot 13.15 uur.

De toegang is gratis.

Informatie


- Dienst Culturele Zaken, Veldstraat 82, 9000 Gent, tel. (09)269 84 60,

fax (09)269 84 79, e-mail directie.cultuur@gent.be


- Stedelijke Openbare Bibliotheek, Graaf van Vlaanderenplein 40, 9000 Gent,

tel. (09)266 70 00, fax (09)266 70 49, e-mail bibliotheek@gent.be

Bevoegd

de heer Sas van Rouveroij, schepen van Cultuur en Toerisme.