Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit

23 november 2001, nr. 080

Kleine Kernen moeten zichzelf beter op de kaart zetten

De Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (LVKK) bezit als organisatie een unieke positie op het vlak van leefbaarheid. Zij is de enige organisatie die zich als belangenbehartiger inzet voor alle inwoners van de kleine kernen en het landelijk gebied als geheel. De LVKK heeft deze positie tot 1992 goed weten te benutten, maar na de stopzetting van de structurele subsidie staat de organisatie niet meer op de voorgrond binnen het leefbaarheidsnetwerk. De LVKK heeft haar positie in het netwerk grotendeels verloren, is niet meer op de hoogte van de kennis die zich binnen het netwerk bevindt en weet de mogelijkheden voor samenwerking onvoldoende te benutten. De LVKK kan zich daarom op dit moment onvoldoende inzetten als belangenbehartiger, maar is in potentie een nuttige speler om de leefbaarheid in het landelijk gebied te verbeteren. Zij moet daarom opnieuw de banden aanhalen met haar achterban, de Haagse politici en beleidsmakers en andere organisaties die zich inzetten voor leefbaarheid of vernieuwing van het landelijk gebied. Dat blijkt uit het Wetenschapswinkelrapport ' De LVKK, op weg naar een leefbaar landelijk gebied' dat donderdag 29 november wordt gepresenteerd op een minisymposium in de kleine kern Megchelen (Gld). Het rapport is op verzoek van de LVKK opgesteld door onderzoekers Dennis Gudden en Michiel Uitdehaag van Wageningen Universiteit na bemiddeling door de Wageningse Wetenschapswinkel.

De LVKK is een onafhankelijke belangenorganisatie die zich sinds haar oprichting in 1975 inzet voor behoud en verbetering van de leefbaarheid in het landelijk gebied. Zij heeft rond de 300 directe leden, varierend van dorpsbelangenverenigingen tot organisaties die zich op landelijk niveau inzetten voor het landelijk gebied. Het aantal indirect aangesloten leden loopt tegen de 2000. De LVKK heeft haar 25-jarig jubileum aangegrepen om het functioneren van haar eigen organisatie eens kritisch tegen het licht te houden. De onderzoeksvraag naar het functioneren van de LVKK is neergelegd bij de Wageningse Wetenschapswinkel. Eerder rondde die al een rapport af naar het begrip leefbaarheid, het huidige beleid op het gebied van leefbaarheid en de thema's die de komende 20 jaar om aandacht vragen. In het huidige onderzoek is het functioneren van de LVKK in beeld gebracht aan de hand van de begrippen positie, organisatie en communicatie. Daarnaast zijn wensen, ideeen en eisen geinventariseerd die de vereniging en haar omgeving stellen aan het toekomstig functioneren van de LVKK.

In het rapport wordt aanbevolen de communicatie tussen de LVKK en de provinciale en regionale verenigingen te verbeteren en drie mogelijke organisatiestructuren geschetst waarmee de LVKK zich in de toekomst beter kan neerzetten als belangenbehartiger van kleine kernen en leefbaarheid op het platteland.

NOOT VOOR DE PERS
Het rapport `De LVKK, op weg naar een leefbaar landelijk gebied' wordt donderdag 29 november gepresenteerd op een bijeenkomst van de LVKK in café-restaurant Ter Voert in Megchelen (Gld). Het rapport en meer informatie zijn verkrijgbaar bij: Wetenschapswinkel Wageningen UR, tel. 0317-484661.

Behandeld door: Stafafdeling Communicatie, Gert van Maanen, tel. 0317-485003.