Unicef

armoede kinderen oostblok toegenomen

Unicef: armoede onder kinderen in voormalig Oostblok afgelopen 10 jaar toegenomen

18 miljoen kinderen onder de armoedegrens, anderhalf miljoen kinderen in tehuizen

Den Haag, 29 november 2001 - In het eerste decennium sinds de omwenteling in het voormalige Oostblok is de armoede onder kinderen toegenomen. Bijna 18 miljoen van de 108 miljoen kinderen leven in armoede. Ook verblijven er 150.000 kinderen meer in tehuizen dan in 1989, is het aantal vluchtelingen dramatisch gestegen en steken ziekten als TBC weer de kop op. Dat meldt Unicef vandaag in het rapport 'A Decade of Transition', de eerste brede analyse van de gevolgen van de omwenteling voor de kinderen in Oost-Europa en de voormalige Sovjet-Unie. Weliswaar zijn democratische vrijheden en macro-economische prestaties in bijna de gehele regio gegroeid, 'we mogen niet vergeten dat de omwenteling ook welvaart en humane levensomstandigheden voor een ieder tot ideaal had', aldus Unicef-directeur Carol Bellamy. Unicef maakt zich zorgen om de groeiende kloof tussen arm en rijk in de regio en pleit voor meer politieke daadkracht.

Het Unicef-rapport 'A Decade of Transition' concentreert zich op de sociale gevolgen van de omwenteling voor de ruim 400 miljoen inwoners van 27 landen in de regio. Het neemt factoren als (kinder)armoede, gezondheidszorg, demografische opbouw en onderwijs onder de loep. Enkele conclusies:

· Bijna 18 miljoen van de 108 miljoen kinderen in de regio leven in huishoudens die moeten rondkomen van minder dan $2,15 per dag, het 'strengste' armoede-criterium dat de Wereldbank voor deze regio stelt. Uitgaande van een 'ruimere' armoededefinitie van de Wereldbank ($4,30 per huishouden per dag) leven bijna 60 miljoen van de 108 miljoen kinderen in het voormalig Oostblok in armoede.
·Ongeveer 1,5 miljoen kinderen leven in tehuizen, een toename van 150.000 ten opzichte van 1989.
· Positieve ontwikkelingen in een meerderheid van de landen zijn de afname van onder meer de kindersterfte, de kraamvrouwensterfte en het aantal tienermoeders.
· Een gemiddelde toename van TBC-gevallen in de regio met 50%. Daarnaast telde de regio eind 2000 naar schatting 700.000 HIV-positieven.
· Het ontstaan van 22 nieuwe staten sinds 1989 is overwegend vreedzaam verlopen. Toch hebben burgeroorlogen en etnische conflicten in de regio bijgedragen aan de aanwezigheid van ongeveer 3,2 miljoen vluchtelingen in de regio.
· In de voormalige Sovjet-Unie volgen 9 miljoen jongeren tussen de 15 en 18 jaar geen onderwijs, ten opzichte van 6 miljoen in 1989.

Unicef Nederland heeft vorig najaar campagne gevoerd, met name voor kinderen in tehuizen in Oost-Europa. Dankzij deze campagne kon circa 4 miljoen gulden worden geïnvesteerd in landen als Roemenië en Moldavië.

Dit jaar voert Unicef campagne voor kinderen in Sudan.