Gemeente Den Haag

2001-11-27: Den Haag zet succesvol fraudebeleid voort

Burgemeester en wethouders van Den Haag stellen de gemeenteraad voor het succesvol gebleken fraudebeleid van de afgelopen jaren voort te zetten. Dit blijkt uit het fraude-beleidsplan 2002. Speerpunten zijn: zwart werken, samenwonen zonder dat dit wordt doorgegeven, misbruik van identiteitsgegevens en andere vormen van zwarte bijstandsfraude.

In dit kader stelt wethouder Heijnen de raad voor het Pandenproject, gericht tegen fraude met postadressen en samenwoonfraude, uit te breiden. De dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten (SZW) legt samen met de diensten Burgerzaken en Stedelijke Ontwikkeling huisbezoeken af. Hierop volgt zo nodig actie. In 2000 werden 146 panden één of meer keren bezocht. Dit leidde tot 144 adviezen voor stopzetting, aanpassing, beëindiging of wijziging van de bijstandsuitkering.

Dubbele inkomens
Dankzij koppeling van computerbestanden en systematische vergelijking van gegevens is witte of geregistreerde fraude - bijvoorbeeld dubbele inkomens waarvan er één wordt verzwegen - zo goed als onder controle. Hierdoor kan het accent steeds verder worden verlegd naar bestrijding van zwarte fraude.

Inlichtingenbureau
Vanaf 2003 gaat de dienst SZW bij de bestrijding van witte fraude gebruik maken van een landelijk Inlichtingenbureau voor uitwisseling van gegevens tussen sociale diensten, het uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen, de Belastingdienst en de Informatie Beheergroep (studiefinanciering). De tijd die nodig is voor de opsporing kan daardoor aanzienlijk worden bekort. De vorming van het Inlichtingenbureau wordt in 2002 voorbereid.

Ook fraudepreventie blijft belangrijk. De dienst SZW maakt onder meer via folders en de internetsite van de gemeente Den Haag duidelijk dat fraude niet wordt getolereerd en zo nodig hard wordt aangepakt.

Voortgang
Het raadsvoorstel wordt op 6 december behandeld in de raadscommissie OSWI en op 20 december in de gemeenteraad.

27 november 2001

last update: 29 november 2001 ;pag.: 9598; auteur: 112