Wim van Velzen

Persbericht drs Wim van Velzen

Europees arrestatiebevel en Terrorismebestrijding

De Parlements-commissie vrijheden en rechten van de burger, justitie en binnenlandse zaken steunt in grote lijnen de Commissievoorstellen over een gemeenschappelijke definitie van en straffen voor terroristische activiteiten en over een Europees arrestatiebevel. In het geval van het arrestatiebevel onderschrijft de Parlements-commissie de afschaffing van de dubbele strafbaarheid en de mogelijkheid voor iedere lidstaat om een negatieve lijst op te stellen van handelingen die volgens het recht van die lidstaat niet strafbaar zijn en dus niet tot automatische uitlevering kunnen leiden. Wel benadrukt de Parlements-commissie dat de zogeheten "eurocrimes" en op Europees niveau geharmoniseerde misdrijven nooit op zo'n lijst kunnen komen.

Daarnaast verduidelijkt de Parlements-commissie dat een Europees arrestatiebevel alleen kan gelden voor misdrijven waarvoor de maximumstraf ten minste 12 maanden bedraagt, om zo te voorkomen dat ook betrekkelijk kleine vergrijpen automatische uitlevering tot gevolg hebben.

Hoewel de doodstraf nergens in de EU bestaat en uitlevering binnen de EU dus nooit de doodstraf tot gevolg kan hebben, wil de Parlements-commissie voorkomen dat via een Europees arrestatiebevel een uitgeleverde verdachte of veroordeelde terecht komt in een land dat wel de doodstraf kent. Daarom kan een lidstaat die het arrestatiebevel moet uitvoeren van de verzoekende lidstaat verlangen dat deze de uitgeleverde persoon niet aan een derde land met de doodstraf verder uitlevert.

De definitie van een terroristische daad wil de Parlements-commissie aanscherpen om te voorkomen dat lichte vergrijpen of politiek activisme bijvoorbeeld als terrorisme worden aangemerkt. Verder zou de Raad een lijst moeten opstellen met de namen van terroristische organisaties en personen. Met andere amendementen op het ontwerp-kaderbesluit wil de Parlements-commissie onder meer de rechten van de verdachte beter beschermen en als verzwarende omstandigheid ook een aanslag op militairen laten gelden.