Gemeente Hoogeveen


---

28 november 2001

Hoogeveen genomineerd voor Energy Awards

De gemeente Hoogeveen is genomineerd voor de Energy Awards 2001. Dit is een jaarlijkse prijsuitreiking voor overheden die zich onderscheiden op het gebied van klimaatbeleid. De gemeente heeft zichzelf aangemeld met het toekomstig bedrijventerrein Buitenvaart II, waar veel zal gebeuren op het gebied van duurzaamheid. De initiatiefnemer van de prijs, Novem BV, maakt 6 december de winnaars bekend.

De gemeente zal Buitenvaart II duurzaam inrichten, dat wil zeggen met zo min mogelijk belasting voor het milieu en met zo veel mogelijk energiebesparende maatregelen. Zo zal er één sprinklerinstallatie voor alle bedrijven komen en wordt regenwater als bluswater gebruikt.

Zonne-energie

Het bedrijventerrein zal deels gaan 'draaien' op zonne-energie. De daken van de gebouwen in servicegebied 'de Turbine', in de middenberm van de Mr Cramerweg, zullen bedekt worden met zonnecollectoren. Ook de restwarmte die het zuivelpark van DOC oplevert, zal worden hergebruikt. Verder denkt de gemeente aan het gebruiken van warmte uit asfalt- wegdekken.

Samen inkopen

Meer duurzame maatregelen zullen worden uitgewerkt door het toekomstig 'parkmanagement' van Buitenvaart I en II. Alle bedrijven hebben daarin een vertegenwoordiging, evenals de gemeente als beheerder van de openbare ruimte. Een taak van het parkmanagement zal bijvoorbeeld gezamenlijke inkoop zijn. Ook denkt men aan het samen regelen van zaken als catering, kinderopvang en uitzendbureau. Dit levert niet alleen economische maar ook duurzaamheids-voordelen op.

Novem geeft 'energy awards' uit in acht categorieën. Buitenvaart II is een van de drie genomineerden in de categorie Bedrijven. Novem stimuleert in opdracht van de overheid duurzame ontwikkeling van de samenleving, op het gebied van energie en milieu. Meer informatie is te vinden op www.novem.nl.

© Copyright Gemeente Hoogeveen