International Documentary Filmfestival Amsterdam

Press releases

Nominaties IDFA 2001

Woensdagavond 28 november zijn de nominaties bekend gemaakt van de drie competitie-programmas van het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA): de Joris Ivens Competitie voor de beste lange documentaire, de Zilveren Wolf Competitie voor de beste korte documentaire en First Appearance voor het beste debuut. De winnaars worden vrijdagavond 30 november tussen 20.30 en 21.30 uur bekend gemaakt tijdens de officiële Prijsuitreiking IDFA 2001 in Hotel Arena te Amsterdam.

VPRO Joris Ivens Award. Peter Wintonick, voorzitter van de jury van de Joris Ivens Competitie maakte de nominaties bekend voor de VPRO Joris Ivens Award, de prijs voor de beste lange documen-taire film. De nominaties zijn: FAMILY van Sami Saif en Phie Ambo (Denemarken, 2001), PROFILS PAYSANS: LAPPROCHE van Raymond Depardon (Frankrijk, 2000) , RUNAWAY van Kim Longinotto en Ziba Mir-Hosseini (Engeland, 2001). De VPRO Joris Ivens Award bestaat uit een geldbedrag van 12.500 euro en een kunstwerk. Tevens heeft Peter Wintonick bekend gemaakt dat een andere film uit de Joris Ivens Competitie bekroond zal worden met een Special Jury Award.

Zilveren Wolf. Nosh van der Lely, voorzitter van de jury van de Zilveren Wolf Competitie maakte de nominaties bekend voor de Zilveren Wolf, de prijs voor de beste korte docu-mentaire. De nominaties zijn: HAMSARAN-EHAJ-ABBAS / HAJ-ABBAS WIVES van Mohsen Abdolvahab (Iran, 2001), NISHA van Duco Tellegen (Nederland, 2001) en OFFSPRING van Barry Stevens (Canada, 2001). De Zilveren Wolf wordt beschikbaar gesteld door de NPS en bestaat uit een geldbe-drag van 10.000 euro en een stempel. De winnaar van de Zilveren Wolf wordt uitgezon-den in het NPS program-ma Het uur van de Wolf.

Prijs van de internationale filmkritiek. Ronald Bergan, voorzitter van de Fipresci jury maakte de nominaties bekend voor de prijs van de internationale filmkritiek, die wordt toegekend aan het beste debuut uit het programma First Appearance. De nominaties zijn: HOWRAH HOWRAH van Till Passow (Duitsland, India, 2001), SUKA / BITCH van Igor Voloshin (Rusland, 2001) en TITO van Janja Glogovac (Slovenië, 2001). De prijs bestaat uit een geldbedrag van 2.500 euro.

Naast bovenstaande prijzen wordt vrijdagavond eveneens en de Publieksprijs uitgereikt, een bedrag van 4.500 euro.