CNV

Vermeend doet toezeggingen aan Sociale Alliantie

De Sociale Alliantie (bestaande uit werknemersorganisaties FNV en CNV, de Raad van Kerken en vele andere uitkeringsorganisaties) heeft vandaag een positief overleg gevoerd met minister Vermeend van Sociale Zaken. Voorzitter van de Alliantie, vice-voorzitter van het CNV, Josine Westerbeek-Huitink: .Als Alliantie hebben we een aantal actiepunten opgesteld. Een daarvan is onze wens dat de minister een commissie instelt die het armoededebat weer vlottrekt. Nu is er een patstelling ontstaan; enerzijds is het minimum te laag om van te leven en anderzijds gaat het minimum niet omhoog om mensen te stimuleren uit te stromen naar een betaalde baan. De minister heeft toegezegd dat er zo.n onafhankelijke commissie zal komen vanuit het nationaal actieplan armoede. Dat stemt ons positief..

De Sociale Alliantie vindt dat de inkomens op het minimum al jaren te laag zijn. Wijzigingen in het belastingstelsel hebben de opgelopen achterstand niet ongedaan gemaakt. Daarom heeft de alliantie vijf actiepunten opgesteld om de armoede te bestrijden. Naast bovengenoemd voorstel, hebben de andere punten betrekking op: Armoede en effecten op kinderen en jongeren, armoede en gezondheid, niet-gebruik en misbruik van sociale regelingen en provinciale ondersteuning voor de armoedebestrijding.
Zo wil de alliantie de toegankelijkheid van onderwijs garanderen door per schooltype de uitgaven vast te stellen. Deze kosten moeten volledig verwerkt worden in de tegemoetkoming waar ouders met een laag inkomen recht op hebben. Westerbeek-Huitink: .De minister is het met ons eens dat de armoede zich vooral manifesteert in gezinnen met kinderen. In het belastingplan 2002 wordt daarmee rekening gehouden door verdere verhogingen van de kinderkorting door te voeren. Ook wordt aan gemeenten gevraagd extra aandacht aan armoede te besteden..

Wat betreft de gezondheid stelt de alliantie dat mensen met een lagere opleiding of een lager inkomen gemiddeld twaalf jaar korter in goede gezondheid leven dan mensen met een hogere sociaal-economische status. Een van de aangrijpingspunten om die sociaal-economische gezondheidsverschillen teniet te doen, is het verkleinen van verschillen in opleiding en inkomen. Westerbeek-Huitink: .De minister heeft toegezegd de Alliantie bij diverse overleggen over armoede te betrekken. Die betrokkenheid betekent niet alleen dat we geïnformeerd worden, maar daadwerkelijk bij gesprekken betrokken worden..

Meer informatie voor de sociaal-economische redactie:

CNV-woordvoerder Karin Jansen: 06-53 400 399
FNV-woordvoerder Richard Gielen: 06-53412533

De volledige tekst met voorstellen die vandaag aan de minister is voorgelegd, kunt u lezen op: www.socialealliantie.nl

De Alliantie voor sociale rechtvaardigheid levert strijd om de armoede in Nederland aan te pakken. In deze alliantie participeren momenteel de volgende organisaties: CNV, FNV, Humanistisch Verbond, Humanitas, Raad van Kerken, Sjakuus, CG-Raad, Forum, Provinciale en locale groepen die vorm en inhoud geven aan het anti-armoedeproject Aanpak.

29 nov 01 12:12