Opkopzorg


29-11-2001

Cliënten tevreden over indicatiestelling

Burgers zijn positief over de dienstverlening van de RIOs. Dat blijkt uit het rapport van prof. dr. A.J.P. Schrijvers RIO, het jongste kind groeit op. In het rapport worden verder aanbevelingen gedaan om de RIOs nog beter te laten functioneren.

Ruim 80% van de cliënten is tevreden over de behandeling van hun aanvraag, de manier waarop hun vragen worden behandeld en de uiteindelijke indicatie, aldus het rapport RIO, het jongste kind groeit op. De zorgverleners waren gemengd positief over het functioneren van de RIOs. De meeste kritiek kwam van de huisartsen. Robuuste RIOs
Op basis van het onderzoek heeft staatssecretaris Vliegenthart van VWS een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. Hierin noemt zij onder meer een aantal adviezen die in het onderzoek worden gegeven om RIOs nog beter te laten functioneren. De aanbevelingen gaan onder andere over een betere financiële verantwoording, certificering en scholing van het personeel. De meeste worden al opgevolgd binnen het traject Robuuste RIOs, dat begin dit jaar met steun van VWS is gestart. Het aantal RIOs zal verminderen, terwijl er meer gemeentelijke loketten komen. Bij deze loketten kunnen cliënten straks terecht voor zowel AWBZ zorg als voor de Wvg.

Achterstanden ingelopen De RIOs zijn succesvol in het wegwerken van de achterstanden. Het gaat hierbij om mensen die niet binnen zes weken een indicatiebesluit krijgen. Waren dat er in 2000 nog gemiddeld 8.000, nu zijn het er nog gemiddeld ruim 400. Dat is een goede prestatie, want het aantal aanvragen is in die tijd flink gegroeid, onder andere door de wachtlijstaanpak in de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg. Het streven is dat alle cliënten binnen twee weken door het RIO worden gezien.
Goede weg
Vliegenthart concludeert in haar brief dat de RIOs op de goede weg zijn. Dit is van belang voor de voortgang van het proces van vernieuwing en klantgericht maken van de AWBZ. Een onafhankelijke, objectieve en integrale indicatiestelling is daar een wezenlijk onderdeel van. De rechtspositie van de cliënt wordt hierdoor versterkt.

Bekijk het rapport 'RIO, het jongste kind groeit op' en de brief van de staatssecretaris aan de Tweede Kamer.