Gemeente Amsterdam

|
Monument voor slachtoffers WOII in havengebied

Monument voor slachtoffers WOII in havengebied

Op 29 november om 10.45 uur onthult wethouder voor de haven, Geert Dales, in het Amsterdamse havengebied langs de Machineweg een monument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de ramp met een Britse bommenwerper. Deze ramp gebeurde in de nacht van 30 op 31 januari 1944 en kostte aan dertien mensen het leven. Door de aanleg van de Afrikahaven moest de bommenwerper worden geborgen in verband met mogelijk ontploffingsgevaar.

Het monument is een initiatief van het Gemeentelijk Havenbedrijf, dat het afgelopen jaar de neergestorte bommenwerper heeft opgegraven in samenwerking met de Bergingsdienst en de Explosieven Opruimingsdienst van de Nederlandse luchtmacht. De stoffelijke resten van een deel van de bemanning die nog in het toestel aanwezig waren, worden na 57 jaar alsnog begraven.

Een groenstrook langs de Machineweg dient als locatie voor het monument en is toegankelijk voor publiek. Het bestaat uit een sokkel, waarop één van de propellers van het toestel is geplaatst. Deze sokkel wordt aan beide kanten geflankeerd door twee muurtjes. De ene wijst in de richting van Londen en de andere in de richting van Berlijn. Een vijver symboliseert de krater van het toestel. Het geheel wordt omzoomd door dertien bomen ter nagedachtenis van de dertien slachtoffers.


-

© gemeente Amsterdam - 28-11-2001