Socialistische Partij

BOUWFRAUDE: MARIJNISSEN IN BEROEP BIJ HOF

Nu minister van Justitie Korthals volhardt in zijn weigering beklag te doen bij het Gerechtshof te Amsterdam tegen de schikking van het openbaar ministerie in de Schipholtunnel-fraudezaak heeft SP Tweede Kamerlid Jan Marijnissen besloten zelf beklag te doen bij het Gerechtshof in Amsterdam. Hij roept thans iedereen op hetzelfde te doen.

De Tweede Kamer droeg twee weken geleden de regering op beroep aan te tekenen tegen de schikking die het openbaar ministerie heeft getroffen met drie bouwbedrijven die betrokken waren bij de aanleg van de Schipholtunnel. Die schikking is tot stand gekomen buiten de minister van Justitie om. Maar omdat hij er tegelijkertijd wel politiek verantwoordelijk voor is wil de regering daartegen geen beklag doen.
Na het spoeddebat met de minister van Justitie op 28 november 2001 legt een meerderheid in de Kamer zich neer bij de weigering van de regering om in beroep te gaan en hoeft de minister dus niet de gang naar het Hof te maken. Voor Jan Marijnissen is dit onaanvaardbaar. Op deze manier blijft de indruk van klassenjustitie bestaan: als je maar genoeg geld hebt kun je je strafvervolging afkopen. Een ander nadeel van de schikking is dat leidinggevenden binnen de bouwbedrijven en medewerkers van die bedrijven die betrokken zijn bij de fraude niet meer vervolgd worden en dat de netwerken van de bij deze fraude betrokken andere bedrijven niet worden blootgelegd. In zijn verzoek aan het Hof zet Marijnissen uiteen dat hij als belastingbetaler en als volksvertegenwoordiger rechtsstreeks belanghebbende is. Het gaat hier in wezen om belastinggelden. Als volksvertegenwoordiger dient hij daarnaast te waken voor het algemeen belang en dat is vooral gebaat bij een openbare behandeling van de strafzaken tegen de betrokken bouwbedrijven.
Op www.sp.nl roept Marijnissen iedereen op zich bij zijn beklag aan te sluiten. Diezelfde oproep zal de komende week worden gedaan via radiospotjes en dagbladadvertenties.


---
(1) Informatie: Jan Marijnissen, 06-51212339