Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek


---
29 november 2001 NIOZ ontvangt predikaat Koninklijk

"Het heeft Hare Majesteit behaagd het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee op Texel het predikaat 'Koninklijk' te verlenen." Met die woorden verraste commissaris van de koningin prof. dr. J.A. van Kemenade de medewerkers en gasten op woensdagmiddag 28 november tijdens de viering van het 125-jarig bestaan van het instituut. De toekenning was goed geheim gehouden en kwam daardoor voor iedereen als een volslagen verrassing.

Het NWO-instituut dat op oceanografisch gebied hoog staat aangeschreven in binnen- en buitenland kreeg onlangs nog als uitkomst van een peer review de kwalificatie near excellent. De voorzitter van de stichting NIOZ, prof. dr. K. Verhoeff, refereerde er in zijn toespraak aan dat het multidisciplinaire onderzoek van het instituut van groot wetenschappelijk en maatschappelijk belang is. Het NIOZ wordt dan ook wel een van de parels aan de NWO-kroon genoemd. Het NIOZ onderhoudt innige banden met het Alfred-Wegener-Institut in Bremerhaven, vooral op het gebied van arctisch onderzoek. Vermaard zijn ook twee expeditietochten rondom Afrika met het eigen onderzoeksschip Pelagia. Zeestromen bleken anders te verlopen dan zeekaarten aangeven, zo werd ontdekt. De wetenschappelijke gegevens uit de expedities zijn van groot belang om het Europese klimaat te begrijpen. Ook vertegenwoordiger van OCenW minister Hermans, J. van Enst, roemde het NIOZ voor zijn hoge wetenschappelijke niveau, de manier waarop een eigen programma wordt ontwikkeld en uitgevoerd en de hoogstaande technische ondersteuning die binnen het instituut bestaat. Tijdens de jubileumviering ging een film over het werk van het NIOZ in première en presenteerde auteur Johan van Bennekom zijn boek Geschiedenis van het Zoölogisch Station en het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. De jubileumviering wordt 29 november en 30 november gevolgd door een internationaal wetenschappelijk symposium.

Nadere informatie over het NIOZ, de historie, het symposium, de Pelagiasong en enkele speeches van sprekers op www.nioz.nl. Informatie over de viering van het 125-jarig bestaan bij Tessa van Daalen-de Graaff, tel. 0222 15639 of 06 53144207. Informatie over de wetenschappelijke onderzoek van het NIOZ bij prof. dr. J.W. de Leeuw (directeur NIOZ), tel. 02222 369300.

01-39E
---

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) Afdeling Voorlichting en Communicatie Postbus 93138 2509 AC Den Haag Telefoon (070) 344 07 13 Fax (070) 385 09 71 E-mail news@nwo.nl Internet algemeen http://www.nwo.nl Internet pers en publiek http://www.nwo.nl/wetenschapsplein