Petroplus International N.V.

PERSBERICHT Rotterdam, 29 november 2001

Sterk derde kwartaal Petroplus,
winstverwachting voor hele jaar blijft gehandhaafd

Petroplus International N.V. ("Petroplus"), een van Europa's toonaangevende ondernemingen op het gebied van olieraffinage, marketing & logistiek maakt vandaag haar resultaten over de eerste negen maanden van 2001 bekend.


· Een omzetstijging van 58% tot ¤3.879,8 miljoen (eerste negen maanden 2000: ¤2.459,4 miljoen)
· Een stijging van het bedrijfsresultaat met 60% tot ¤35,8 miljoen (eerste negen maanden 2000: ¤22,4 miljoen)
· Een stijging van de EBITDA (resultaat voor interest, belastingen en afschrijvingen) met 75% tot ¤49,8 miljoen (eerste negen maanden 2000: ¤28,5 miljoen)
· Een stijging van de winst voor belasting met 17% tot ¤20,1 miljoen (eerste negen maanden 2000: ¤17,2 miljoen)
· Een stijging van de nettowinst met 29% tot ¤20,6 miljoen (eerste negen maanden 2000: ¤16,0 miljoen)
· Een stijging van de winst per aandeel met 4% tot ¤0,73 (eerste negen maanden 2000: ¤0,70)
De resultaten over de eerste negen maanden van 2001 zijn sterk verbeterd ten opzichte van de eerste negen maanden van 2000. Petroplus handhaaft haar verwachting voor het volledige jaar een groei van de winst per aandeel van 25% te realiseren. Het derde kwartaal heeft zich conform de eerder uitgesproken verwachting ontwikkeld.

De gebeurtenissen van 11 september hebben slechts in geringe mate een negatieve invloed gehad. De sterke vermindering van de vraag naar vliegtuigbrandstof (jet/kerosine) had een daling van de omzet bij tankopslag tot gevolg. Voor de raffinaderijen had deze teruggelopen vraag weinig gevolgen. Enerzijds door gegarandeerde afnameovereenkomsten en anderzijds door aanpassen van de productie waardoor jet/kerosine in autodiesel werd geblend. De sterke daling van de olieprijzen had een verbetering van de raffinagemarges tot gevolg, en leidde tevens tot een geringer beslag op het werkkapitaal.

De volledige consolidatie van Teesside heeft bijgedragen aan de stijging van de resultaten. De resultaten van de divisies logistiek en marketing waren goed. Ook het per 1 juli jl. overgenomen Frisol heeft in het derde kwartaal bijgedragen aan de winst. Tevens is in het derde kwartaal de verkoop van het belang in British Benzol (50%) gerealiseerd.

De rentedragende korte termijnschulden en de rentelasten zijn verder gedaald vanwege de voortgaande verbetering van het cash management. Het netto financieel resultaat werd verder positief beïnvloed door valutaresultaat en een eenmalige bate uit de verkoop van British Benzol. In het derde kwartaal is er sprake geweest van een belastingbate vanwege de geografische verdeling van de resultaten. Raffinage
De eerste twee maanden van het derde kwartaal waren zoals bekend een moeilijke periode voor de divisie raffinage. Het bedrijfsresultaat in het derde kwartaal kwam hierdoor uit op ¤5,5 miljoen negatief. Het totale bedrijfsresultaat voor de eerste negen maanden van 2001 bedroeg ¤7,1 miljoen (eerste negen maanden 2000: ¤2,8 miljoen). In het derde kwartaal bleven de raffinagemarges achter bij de goede marges die over het vorige jaar werden behaald. De raffinaderij van Antwerpen lag na de brand in juni gedurende de maand juli en een groot gedeelte van augustus stil. De raffinaderij in Teesside lag gedurende vrijwel de gehele maand augustus stil vanwege een geplande onderhoudsstop. In de tweede helft van september lieten de raffinagemarges een sterke verbetering zien. De verbetering van de marges werd veroorzaakt door een daling van de prijs van ruwe olie enerzijds en een minder snelle daling van de productprijzen anderzijds. De verbetering van de marges heeft zich sindsdien doorgezet en is ook in het vierde kwartaal zichtbaar, maar met een hogere volatiliteit dan gebruikelijk. Door de scherpe olieprijsbewegingen in het derde kwartaal, is de backwardation in de termijnmarkt zo goed als verdwenen. Hierdoor zullen de kosten van het afdekken van prijsrisico's over de voorraden sterk teruglopen, terwijl deze in de eerste helft van 2001 nog ongeveer ¤11 miljoen bedroegen. Dit heeft een positieve invloed op de resultaten, die zich ook door zal zetten in het vierde kwartaal.

Daarnaast heeft Petroplus haar hedgemethodiek aangepast van korte naar langjarige hedges. De minimale operationele voorraad wordt nu voor drie jaar gehedged, wat als voordeel heeft dat er op die termijn nauwelijks sprake is van contango of backwardation in de markten. Dit maakt het resultaat minder volatiel.

Marketing
De divisie marketing presteerde goed in het derde kwartaal. Het bedrijfsresultaat steeg in de eerste negen maanden naar ¤21,1 miljoen (eerste negen maanden 2000: ¤9,9 miljoen). Alle bedrijfsonderdelen droegen bij aan dit uitstekende resultaat, maar met name de lokale marketingactiviteiten in Engeland en Zwitserland lieten net als in het tweede kwartaal goede resultaten zien. De Engelse activiteiten profiteerden gedurende het gehele derde kwartaal van hoge premies op ULSD (laagzwavelige diesel), terwijl de activiteiten in Zwitserland een gunstig effect van de hoge Rijnvracht tarieven ondervonden.

Inmiddels zijn er 12 Tango stations operationeel, zijn er 6 stations in aanbouw en wordt er met de bouw van 9 nieuwe stations gestart in de maand december. Deze projecten hebben gemiddeld een bouwtijd van ca. 6 weken. De omzet van de verkooppunten blijft zich beter dan verwacht ontwikkelen. Tango draagt positief bij aan de resultaten.

Het per 1 juli van dit jaar aangekochte Frisol boekte een uitstekend resultaat en droeg direct bij aan de winst per aandeel.

Logistiek
De na de gebeurtenissen op 11 september sterk verminderde vraag naar jet/kerosine van de luchtvaartmaatschappijen, had een negatieve invloed op het bedrijfsresultaat van de divisie logistiek over de maand september. De divisie slaagde erin het verlies aan activiteiten als gevolg hiervan vanaf begin oktober te compenseren met de opslag van andere olieproducten Het bedrijfsresultaat over de eerste negen maanden bleef nagenoeg gelijk aan dat van de eerste negen maanden van 2000 met ¤10,2 miljoen. De in het tweede kwartaal ingezette kostenbesparingen hebben tevens in het derde kwartaal geleid tot een verbetering van de resultaten. De nieuw afgesloten contracten hebben ook na afsluiting van het derde kwartaal geleid tot hogere inkomsten en Petroplus verwacht dat op basis van de huidige ontwikkelingen de resultaten in het vierde kwartaal verder zullen verbeteren.

De overname van twee opslagdepots in Koblenz en Lahnstein is in september afgerond en heeft reeds bijgedragen aan de resultaten.

Overige activiteiten
De overige activiteiten behaalden een negatief bedrijfsresultaat van ¤2,6 miljoen (eerste negen maanden van 2000 ¤0,4 miljoen negatief). De resultaten van Oxyde Chemicals, Qlear en Petroplus Engineering waren lager dan verwacht. Voor wat betreft Oxyde was dat een gevolg van de verminderde vraag naar bulkchemicaliën door de economische situatie. De op 20 juni aangekondigde verkoop van 40% van Petroplus Engineering aan Koninklijke Volker Wessels Stevin zal naar verwachting in het vierde kwartaal worden afgerond.

Vooruitzichten 2001
Petroplus verwacht dat raffinaderijmarges voor de rest van het jaar rond het niveau van het eerste kwartaal zullen liggen. Mede hierdoor zullen de resultaten van de divisie raffinage naar verwachting een sterke verbetering laten zien in het vierde kwartaal. Ook de nu gestarte productie van ULSD in Antwerpen, door gebruik van een nieuwe katalysator, zal aan deze verbetering bijdragen. De premies voor ULSD waren de afgelopen periode hoger dan Petroplus had aangenomen. De strategie van Petroplus om zich sterk op de productie van ULSD te richten zal positief doorwerken in het laatste kwartaal. Doordat de raffinaderijen van zowel Antwerpen als Teesside weer volledig operationeel zijn, zal het resultaat verbeteren. Daarnaast verwacht Petroplus dat de huidige structuur van de termijnmarkten zich zal doorzetten tot het einde van dit jaar en dat de langjarige hedgingmethode zal leiden tot lagere hedgekosten. De resultaten van de divisie marketing zullen naar verwachting goed blijven. De volledige consolidatie van Frisol en de Engelse activiteiten zullen ook in het vierde kwartaal bijdragen aan de resultaten van de divisie. De goede resultaten van de divisie logistiek zullen naar verwachting ook in het laatste kwartaal doorgezet worden. Dit als gevolg van de doorgevoerde kostenbesparingen, de consolidatie van de twee depots in Duitsland de nieuw afgesloten contracten sinds 11 september 2001. Op basis van de huidige marktomstandigheden, en de hiervoor genoemde marktverwachtingen is Petroplus onveranderd van mening dat de vooruitzichten positief zijn. Zij handhaaft derhalve de eerder uitgesproken verwachting voor het volledige jaar 2001 een groei van de winst per aandeel van 25% te realiseren.

Voor de redactie

Profiel Petroplus International N.V.
Petroplus International N.V. ("Petroplus") is een oliemaatschappij, die zich richt op de Europese midstream oliemarkt. De kernactiviteiten van Petroplus zijn olie (raffinage en marketing) en logistiek (voornamelijk opslag). De onderneming heeft zich ten doel gesteld de toonaangevende midstream oliemaatschappij van Europa te worden. Petroplus is eigenaar van de 65.000 bpd raffinaderij in Antwerpen, de 68.000 bpd raffinaderij in Cressier en de 117.000 bpd raffinaderij in Teesside, de grootste producent van Ultra Low Sulphur Diesel (ULSD) in Groot-Brittannië. Petroplus heeft een verkoopvolume van bijna 20 miljoen ton per jaar, voornamelijk destillaten, en een opslagcapaciteit van 5,0 miljoen m³ door heel West-Europa. Petroplus exploiteert daarnaast onbemande tankstations onder de naam TANGO. Petroplus heeft vestigingen in meer dan 20 landen en hoofdkantoren in Rotterdam, Zug en Hamburg en heeft ruim 1100 mensen in dienst. Petroplus International N.V. is sinds 14 juli 1998 genoteerd aan de Officiële Markt van Euronext Amsterdam.

Midstream oliesector
Midstream is de term die wordt gebruikt voor dat gedeelte van de olieketen, gericht op raffinage van ruwe olie, opslag en groothandelsactiviteiten van olieproducten. De sector heeft zich ontwikkeld in de VS, waar onafhankelijke raffinadeurs als Tosco, Valero Energy, Sunoco en Ultramar Diamond Shamrock in de afgelopen 10 jaar zijn opgekomen. Deze bedrijven hebben momenteel meer dan 25% van de totale raffinagecapaciteit in de VS in handen. De belangrijkste aspecten van hun benadering waren het optimaal gebruik maken van een rationalisatieproces op het gebied van raffinage en marketing in de VS en het overnemen van midstream en retail marketing assets van de grotere oliemaatschappijen voor een fractie van de vervangingskosten. Onafhankelijke oliemaatschappijen zijn in staat de raffinaderijen en andere assets tegen lagere kosten te exploiteren en zo de raffinagemarge te verbeteren. Deze bedrijven zijn met name in staat marges te verbeteren door overheadkosten te verminderen, productie te verhogen en productopbrengsten te verbeteren. Phillips Petroleum Company heeft recentelijk Tosco overgenomen, terwijl Valero Energy een bod heeft uitgebracht op Ultramar Diamond Shamrock.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Petroplus International N.V.: Marcel van Poecke, Willem Willemstein Raad van Bestuur
Ton Barten, Director Business Development
010 - 24 25 900

Website : www.petroplusinternational.com