Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie

26 november 2001

Finale in Madurodam met zeventien jeugdprojecten

Zeventien projecten dingen op 29 november 2001 mee naar de Nederlandse Jeugd Prijs: Dat Kan Anders. De finale wordt gehouden in Madurodam te Den Haag. De projecten zijn bedacht en ingediend door groepjes kinderen (8-12 jaar) uit het hele land, en hebben allemaal betrekking op het verbeteren van de eigen (leef)omgeving. De prijsuitreiking wordt om 14.00 uur verricht door burgemeester Eveline Vogelesang (17) van Madurodam samen met voorzitter Jaap van der Doef van de verkeersveiligheidsorganisatie 3VO.

De Nederlandse Jeugd Prijs: Dat Kan Anders is ingesteld om kinderen meer te betrekken bij de eigen omgeving. Het bedenken van een plan stimuleert om met een oplettend oog de leefomgeving te bekijken en om met ideeën te komen voor verbeteringen. Dat is niet alleen goed voor de kinderen zelf, maar ook voor volwassenen. Zij kunnen immers vaker kinderen betrekken bij het maken en uitvoeren van plannen, want kinderen kunnen vaak hele goede ideeën hebben. Dankzij de Nederlandse Jeugd Prijs: Dat Kan Anders wordt ook naar hen geluisterd. Dit jaar zijn er twee hoofdprijzen te winnen. De winnaars krijgen een prachtige beker èn een geldbedrag van drieduizend gulden, waarmee het plan ook (voor een deel) kan worden gerealiseerd. De initiatiefnemers van de \\\'Nederlandse Jeugd Prijs: Dat Kan Anders zullen bovendien de winnende projecten actief blijven volgen om deze indien nodig - ondersteuning te kunnen bieden.

De samenstelling van de groepjes plannenbedenkers is divers, waarbij er meestal sprake is van school- of clubverband, maar het kan ook gaan om spontaan gevormde groepjes buurtgenoten die eensgezind een bepaald project gerealiseerd willen zien.
De jonge plannenbedenkers zullen van 12.00 tot 13.00 uur hun projecten presenteren. Dan zullen ze hun best doen om de aandacht van de jury te trekken, die bestaat uit kinderen en volwassenen. Dit jaar zullen de jongeren van Team Alert hun assistentie verlenen in de jurering van de projecten. Na afloop van de presentatie volgt er nog een spannend uur voor de deelnemers tot aan de uitreiking, waarin de kinderen de miniatuurstad kunnen bezoeken.

De Nederlandse Jeugd Prijs: Dat Kan Anders is een gezamenlijk initiatief van verkeersveiligheidsorganisatie 3VO, de Nederlandse Jeugd Groep en Stichting Consument en Veiligheid.