Gemeente Breda

05-11-2001

Gemeente stopt meer dan 4,5 ton in betere toegankelijkheid gebouwen en brandpreventie
Vijftien openbare gebouwen in Breda krijgen samen meer dan 4,5 ton om de toegankelijkheid voor gehandicapten te verbeteren en brandpreventieve maatregelen te nemen. Dat is bijna een ton méér dan het bedrag van 318.000 gulden ( 162.590) dat oorspronkelijk in de begroting van 2001 was opgenomen. Het extra geld wordt vrijgemaakt uit de reserves van het jaar daarvoor. Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad op 29 november voor met dit bestedingsvoorstel akkoord te gaan.

Het geld voor de vijftien (welzijns)accommodaties krijgt verschillende bestemmingen. Zo zullen binnenkort verscheidene toegangsdeuren elektrisch te openen en sluiten zijn bij onder meer t Kraaienest, t Web, De Beemdentil en De Belcrum. Er worden invalidentoiletten gebouwd of verbeterd bij De Stilte en Geeren Noord en Zuid. De Vlieren en De Zilverberk krijgen een afdak ter bescherming van scootmobiles. Deze elektrisch te bedienen invalidenwagens maken steeds vaker deel uit van het straatbeeld.
Bij onder andere Gemeenschapshuis De Pekhoeve, Gerardus Marjella, t Kraaienest, Dorpshuis t Web en Sporthal De Doelen worden brandpreventieve maatregelen genomen. Zoals het aanbrengen van noodverlichting en brandwerende deuren. Aan alle eisen van de brandweer wordt voldaan.

Het college vindt het ook noodzakelijk dat de stemlokalen in de gemeente goed toegankelijk voor alle stemgerechtigden zijn. Met het oog op de komende verkiezingen is daarom 15.000 gulden ( 7.669,38) beschikbaar gesteld om een aantal tijdelijke voorzieningen bij stemlokalen aan te brengen.

Sinds 1990 is er geld beschikbaar voor het beter bereikbaar, toegankelijk en bruikbaar maken van gemeentelijke gebouwen met een publieksfunctie en gebouwen van door de gemeente gesubsidieerde instellingen met een publieksfunctie. Daarnaast komen accommodaties met een openbare en/of publieksfunctie in aanmerking die niet in deze categorieën vallen. Zij kunnen in aanmerking komen voor een subsidie. Alle betrokkenen zijn inmiddels door de gemeente geïnformeerd.

Breda, 5 november 2001