PRICEWATERHOUSECOOPERS

Boekjaar 2000/2001 goed jaar voor PricewaterhouseCoopers

PricewaterhouseCoopers in Nederland heeft een goed jaar achter de rug. Uit de vandaag gepubliceerde resultaten blijkt dat zowel de omzet als het resultaat in het boekjaar 2000/2001 dat op 30 juni jongstleden is afgesloten, wederom verder zijn toegenomen.

Omzet en winst:
In het boekjaar 2000/2001 is een omzetstijging gerealiseerd van ruim 85 miljoen Euro
(11,6% ). De omzet steeg van 735.5 miljoen Euro naar 820.9 miljoen Euro in het boekjaar 2000/2001.

Willem Bröcker, voorzitter van de Raad van Bestuur: Ondanks de economische tegenwind die vanaf het begin van 2001 steeds sterker is geworden, is onze omzet met bijna 12% gestegen. Als marktleider zijn we er goed ingeslaagd met onze multidisciplinaire dienstverlening tijdig op de steeds veranderende vraag van de markt in te spelen.

Alle lines of service hebben een positieve bijdrage aan de gerealiseerde omzetstijging geleverd. Het traditioneel grootste bedrijfsonderdeel, Assurance and Business Advisory Services, zag de omzet toenemen naar 313.2 miljoen Euro(+ 9 %). Management Consulting Services sloot het boekjaar af met een omzet van 260.7 miljoen Euro(+ 9,6 %). Tax & Legal Services wist haar sterke groei ook het afgelopen boekjaar een vervolg te geven gezien de omzetgroei met 17,1 % naar 226 miljoen Euro. De omzet van Corporate Finance & Recovery, de nog relatief jonge activiteit van PricewaterhouseCoopers, steeg naar 21 miljoen Euro, een stijging van 19,3 % ten opzichte van het voorgaande boekjaar 1999/2000.

Willem Bröcker: De lijn uit het voorgaande jaar dat al onze disciplines een bijdrage aan de omzetgroei leveren, heeft zich voortgezet. Uiteraard is de groei van onze management consultants, die als eerste altijd de verslechtering in het economische klimaat merken, lager dan in het boekjaar 1999/2000. Maar een groei van bijna 10% is zeker gelet op de zeer forse groei in de voorgaande jaren, een meer dan uitstekende prestatie.
De accountantspraktijk en in het bijzonder onze specialisten op het terrein van due dilligence hebben geprofiteerd van de vele fusies en overnames die in de markt hebben plaatsgevonden. Ook het aan PricewaterhouseCoopers gelieerde Landwell waarin in het afgelopen jaar de juridische dienstverlening van PricewaterhouseCoopers is ondergebracht, heeft een uitstekend jaar gehad. De omzet van de notarissen en advocaten is met 25% gegroeid tot 25.8 miljoen Euro.

Het resultaat voor belastingen hield gelijke tred met de positieve omzetontwikkeling. Het resultaat voor belastingen steeg met ruim 12 % tot bijna 80 miljoen Euro. Ten behoeve van het personeel werd een bedrag van 16.7 miljoen Euro(+ 13,6 %) gereserveerd voor de winstdelingsregeling.

Jos Nijhuis, vice-voorzitter: Een stijging van het resultaat met ruim 12 procent is een prima resultaat zeker als we ons realiseren dat we het afgelopen jaar aanzienlijk geinvesteerd hebben in onze productontwikkeling, mensen, middelen (automatisering en huisvesting) en de internationale organisatie. Daarnaast stond ook de marge onder druk bijvoorbeeld als gevolg van de gestegen arbeidskosten door de spanning op de arbeidsmarkt. Wij hebben ondertussen diverse maatregelen genomen gericht op het adequaat managen van onze kosten. Wij verwachten dat dit in het lopende boekjaar vruchten zal afwerpen.

Medewerkers

Het aantal medewerkers van PricewaterhouseCoopers in Nederland bedroeg op 30 juni jl. 6.215 personen, een groei met bijna 6% ten opzichte van het jaar daarvoor. Wereldwijd werken bij PricewaterhouseCoopers ruim 170.000 mensen in 147 landen.

Verwachtingen boekjaar 2001/2002

Ondanks de sterk veranderde economische omstandigheden verwacht de Raad van Bestuur van PricewaterhouseCoopers dat de omzet en het resultaat over het lopende boekjaar 2001/2002 een stabiel beeld te zien zullen geven.

Willem Bröcker: Wij verwachten als gevolg van het verslechterde economische klimaat, zowel nationaal als internationaal, een verschuiving in de vraag naar de diensten en producten van PricewaterhouseCoopers. Zo zien we bijvoorbeeld een toegenomen vraag naar onze diensten op het terrein van cost management en outsourcing.

De zelfstandiger positie van de Europese management consulting praktijk binnen de PricewaterhouseCoopers-organisatie, die vanaf 1 december 2001 onder de naam PwC Consulting gaat opereren, zal naar onze mening de marktpositie versterken. Wij verwachten dat deze stap en het concentreren vorig jaar van de juridische dienstverlening in Landwell, een positief effect zullen hebben op de slagvaardigheid en concurrentiepositie van de gehele organisatie.