Jaar- en themavergadering KNMG district XX Groningen

25 oktober 2001

Het bestuur van KNMG District XX Groningen organiseert op donderdag 29 november 2001 een feestelijke jaar-en themabijeenkomst. Alle artsen en studenten geneeskunde van KNMG District XX Groningen zijn met hun partners van harte welkom!

Programma
De avond begint om 19.30 uur met de jaarvergadering. Na een korte pauze start om 20.30 uur de thema-avond met de titel 'De praktijk van de interculturele gezondheidszorg'. De heer T. Cofy, docent aan de Netherlands School of Public Health, verzorgt de inleiding.

Na de inleiding volgt een discussie met de zaal onder leiding van de heer C.J. van Ree, bestuurslid van District XX Groningen. De thema-avond wordt om 21.45 uur afgesloten waarna men nog tot 23.00 uur in de gelegenheid is elkaar informeel te ontmoeten onder het genot van een hapje en drankje. Muzikale luister wordt bijgezet door de band Nomadez!

Thema-avond interculturele gezondheidszorg
Het thema interculturele gezondheidszorg is erg actueel en ook de samenleving in Groningen wordt steeds multi-cultureler. Dat betekent dat artsen regelmatig geconfronteerd worden met interculturele communicatie. Dit brengt specifieke problemen en belemmeringen met zich mee en het kan soms lastig zijn hier mee om te gaan. Dit kan zorgen voor een gevoel van machteloosheid bij artsen.

De heer Cofy spreekt regelmatig in binnen- en buitenland over de achterliggende culturele factoren die een rol spelen in de communicatie over deze grenzen heen. Het gaat er daarbij niet alleen om specifieke culturele eigenheden te onderkennen in bijvoorbeeld ziektebeleving en klachtenpresentatie. Hij biedt ons in zijn (Engelse) inleiding handreikingen om die culturele factoren werkelijk te begrijpen. Zo stelt hij ons in staat een begin te maken met het omgaan met onze 'interculturele verwarring' in de praktijk van alledag.

Locatie
De bijeenkomst vindt plaats in de Coendersborg, Coendershaag 1 in Groningen.

Wilt u meer weten?
Neem dan per e-mail geesjenijhof@zonnet.nl of telefoon (0592 - 316 565) contact op met Geesje Nijhof, sociaal geneeskundige, voorzitter bestuur KNMG District XX Groningen.

Voor informatie over activiteiten van andere districten en de districtsvorming kunt u terecht bij drs. Robbert J. Egger, hoofd Regionalisatie & Verenigingszaken van de KNMG, telefoon 030 282 3239, e-mail: r.egger@fed.knmg.nl