Gemeente Breda

30-11-2001

Nieuwe consul oorlogsgraven voor Breda
De Oorlogsgravenstichting heeft als belangrijkste taak het onderhoud van de ongeveer 50.000 aanwijsbare Nederlandse oorlogsgraven. In de meeste Nederlandse gemeenten zijn contactpersonen (zogenaamde consuls) aangesteld. Als gevolg van het vertrek van de huidige consul in Breda heeft het college een nieuwe consul benoemd. De heer A.A.G.J. van Alphen zal deze honoraire functie gaan vervullen.

De consul is het gemeentelijk aanspreekpunt voor de stichting voor wat betreft oorlogsgraven. De taak van de consul is het regelmatig controleren van de oorlogsgraven en het jaarlijks rapporteren aan de stichting over de toestand van de graven. In Breda gaat het om negenendertig Nederlandse en meer dan tweehonderd geallieerde oorlogsgraven.
Deze oorlogsgraven liggen op de Kloosterbegraafplaats in Bavel, Begraafplaats O.L.Vrouwe ten Hemelopneming in Prinsenbeek, de R.K. begraafplaatsen in Teteringen en Ulvenhout, de R.K. begraafplaatsen Zuylen en Laurentius, de Nederlandse Hervormde begraafplaats aan de Bieberglaan en het Pools Militair Ereveld aan de Ettensebaan.

De voormalige consul de heer J. Timmers maakt sinds februari gebruik van de VUT-regeling. De nieuwe contactpersoon voor de Oorlogsgravenstichting, de heer A.A.G.J van Alphen werkt bij de dienst Stadsbeheer van de gemeente Breda en zal per 1 januari 2002 deze honoraire functie vervullen.

Breda, 30 november 2001