Gemeente Rotterdam

Aanbevelingen rondom CMI opgepakt

De meeste aanbevelingen naar aanleiding van de brand bij CMI in 1996 zijn inmiddels opgepakt en uitgewerkt. Dat blijkt uit de conclusies en aanbevelingen van het onderzoeksrapport 'Rondom CMI, de evaluatie van het proces in negen ronden', dat onder voorzitterschap van Mr. G.J. van Dinter is uitgebracht.

In april 1997 heeft het College opdracht gegeven aan de commissie Van Dinter om het totale proces te evalueren van de afwikkeling van de brand bij het bedrijf CMI op 28 februari 1996. Doel van het onderzoek was te komen tot aanbevelingen op basis waarvan bij eventuele nieuwe calamiteiten beter zou kunnen worden opgetreden. In juli 1997 was het conceptrapport klaar. Maar gezien de strafrechtelijke vervolging van CMI vond het Openbaar Ministerie dat het definitieve evaluatierapport nog niet openbaar kon worden gemaakt. Na afloop van de strafrechtelijke procedure is dit definitieve evaluatierapport verder afgerond. De aanbevelingen, die in 1997 al werden gedaan, zijn inmiddels voor een groot deel opgepakt. Zo is in het World Port Centre een regionaal calamiteitencentrum gerealiseerd, is een werkgroep Veiligheid Rotterdam ingesteld en bestaan er inmiddels tal van afstemmingsoverleggen tussen de verschillende hulpdiensten. Daarnaast is de gemeentelijke milieuhandhaving aangescherpt. Bovendien is dit jaar een pilot gestart met een Centraal Registratiepunt gevaarlijke stoffen. Mede naar aanleiding van de vuurwerkramp in Enschede bekijkt het College van BenW in algemene zin de kwaliteit van de regelgeving, de handhaving, de verantwoordelijkheidstoedeling en het crisismanagement.

In mei 1996 is eveneens een evaluatie verschenen over de brand. Die ging over specifieke onderdelen. Deze evaluatie gaat over de hoofdprocessen en is meer overkoepelend.