Politiebericht Friesland: Friesland 30-11-2001
Politieberichten van 29/11 (13.00 uur) t/m 30/11 (07.00 uur)

Harlingen: gestolen bromfiets
Donderdag omstreeks 09.30 uur werd in het water van de Noordoostersingel nabij de vissteiger een bromfiets aangetroffen. Daar niet bekend was of er ook nog een bestuurder bij was, werd door duikers van de brandweer op die plaats een onderzoek ingesteld. Er werd niemand aangetroffen. De bromfiets bleek gestolen te zijn. De eigenaar, een 38-jarige inwoner van Harlingen, heeft aangifte gedaan.

Joure: inbraak auto
Van woensdag op donderdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op het Stjoerboard. De linker achterruit werd vernield. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaar, een 61-jarige inwoner van Joure, heeft aangifte gedaan.

Lemmer: inbraak caravans
De afgelopen dagen werden op het bungalowpark aan de Brekkenweg een 7-tal (sta)caravans opengebroken. Van verschillende caravans werd het slot in de toegangsdeur vernield. Op dit moment is nog niet bekend of er iets is weggenomen. De eigenaren zullen worden ingelicht en moeten nog worden gehoord.

Wierum: onder invloed
Donderdag tussen 16.00 en 17.00 uur werd op de Ternaarderwei een ludieke actie gehouden met het doel de verkeersdeelnemers te wijzen op de geldende snelheid. Door Sinterklaas en een 15-tal Pieten werden de automobilisten tot stoppen gemaand en kregen zij een papiertje uitgereikt, waarop het doel van de actie was verwoord. Deze actie kreeg veel waardering van de verkeersdeelnemers. Waarschijnlijk was één automobilist niet gelukkig met deze actie, waarbij de politie ook aanwezig was. Deze bestuurder van een personenauto, een 53-jarige inwoner van Wierum, bleek namelijk gedronken te hebben. De bestuurder werd overgebracht naar het bureau en aan het bureau blies de man 605 ug/l. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van 6 uren opgelegd. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Drachten: onder invloed
Donderdag omstreeks 17.25 uur werd op de Tijen een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 31-jarige inwoner van Drachten, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 395 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van 3 uren opgelegd. Tevens bleek dat hij niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Ook hiervoor kreeg de man een bekeuring.

Leeuwarden: bedreiging
Donderdag tussen 17.30 en 18.40 uur werd een 27-jarige inwoner van Leeuwarden via de telefoon verschillende malen bedreigd met de dood. Dit werd gedaan door een 56-jarige inwoner van Leeuwarden en zijn zoon van 20 jaar, eveneens uit Leeuwarden. Aanleiding tot deze bedreigingen waren een geschil om geld en een auto. De aangever was op het moment van de bedreigingen op zijn werk in Akkrum. De man deed aangifte. Toen de beide verdachten daar kwamen, was de politie ook ter plaatse en werden de beide verdachten op de Galemaleane in Akkrum aangehouden. De verdachten werden overgebracht naar het bureau en zijn ingesloten. In de woning van de verdachten werd een vuurwapen, een pistool (browning), gevonden, alsmede 56 patronen. Het pistool en de patronen zijn in beslag genomen. Het pistool en patronen waren eigendom van de vader.

Jubbega: auto te water
Donderdag omstreeks 21.00 uur reed een bestuurder van een personenauto over de Nieuwedraaiswijk in de richting van de Hendrik de Vosweg. Vlak voor de kruising raakte de bestuurder, een 20-jarige inwoner van Tijnje, in een slip en kwam vervolgens in de sloot naast de weg terecht. De bestuurder kon gelukkig op tijd de auto verlaten en hield alleen een nat pak aan deze aanrijding over. De auto werd door een takelbedrijf geborgen.

Wolvega: onder invloed
Donderdag tussen 20.05 kwam er een melding dat een personenauto over de Om den Noort reed. Deze personenauto zou een wiel missen. De auto met bestuurder op de Leeuwerikstraat aangetroffen. Van de beide rechterwielen waren de banden verdwenen. De auto reed aan die kant dus op de velgen. De bestuurder, een 54-jarige inwoner van Wolvega, had vele medicijnen geslikt en maakte een verwarde indruk. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tijdens de overbrenging ging de man onderuit, waarop hij door een ambulance werd overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen en aldaar opgenomen. In het ziekenhuis werd van de verdachte een bloedproef genomen. De uitslag hiervan is nog niet bekend.

Heerenveen: XTC-pillen
Donderdag omstreeks 23.40 uur werd door de portiers van een discotheek aan de Gedempte Molenwijk een 19-jarige inwoner van Terkaple aangehouden. Toen de verdachte de discotheek wilde binnengaan, werd hij gefouilleerd. Er werden 7 XTC-pillen bij hem aangetroffen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten. De XTC-pillen zijn in beslag genomen.

IJlst: onder invloed
Vrijdag omstreeks 00.15 uur werd op de Zuidwesthoekweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 26-jarige inwoner van Heeg, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 325 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren

Sneek: lastige man
Vrijdag omstreeks 00.50 uur werd op het asielzoekerscentrum aan de Harste een 17-jarige bewoner aangehouden. De jongeman gedroeg zich vervelend. Hij had alcohol gebruikt en veroorzaakte geluidsoverlast. Ook had hij het brandalarm geactiveerd, hetgeen een valse brandmelding tot gevolg had. De jongeman werd overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Wolvega: mishandeling
Vrijdag omstreeks 01.45 uur werd een patrouille op straat, voor een horecagelegenheid aan de Hoofdstraat, aangesproken door een 32-jarige inwoner van Wolvega, die mededeelde dat hij kort daarvoor in de horecagelegenheid was mishandeld door een onbekende man. Het slachtoffer had verschillende klappen en schoppen gehad. Bij deze mishandeling had hij een bloedneus opgelopen. De ruzie was waarschijnlijk ontstaan over het gebruik van een gokkast. Het slachtoffer moet nog aangifte doen. Een onderzoek naar de verdachte in de omgeving leverde geen resultaat op.

Bolsward: onder invloed
Vrijdag omstreeks 03.05 uur werd op de Franekerstraat een bestuurster van een personenauto gecontroleerd. De bestuurster, een 35-jarige inwoonster van Bolsward, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de vrouw 605 ug/l. Tegen haar werd proces-verbaal opgemaakt en zij kreeg een rijverbod van 6 uren opgelegd. Tevens werd haar rijbewijs ingevorderd.

Sneek: aanrijding met drank
Vrijdag omstreeks 03.50 uur kwam er een melding binnen dat op de Dr. Kuyperstraat nabij de Worp Tjaardastraat een auto over de kop was gegaan. Ter plaatse bleek dat de bestuurder van een personenauto de macht over het stuur had verloren en inderdaad over de kop was gegaan. De bestuurder, een 36-jarige inwoner van Sneek, werd niet gewond. Wel bleek dat hij gedronken had. Aan het bureau blies de bestuurder 555 ug/l. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 6 uren.

Leeuwarden: verdachte aangehouden
Vrijdag omstreeks 03.00 uur werd op het Hagedoornplein een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Volgens de melding zou de man een vuurwapen bij zich hebben. Toen de verdachte werd aangehouden bleek dit een alarmpistool te zijn. Ook bleek dat de man nog een boete van f 1290.- moest betalen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en hij werd ingesloten.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272