Vlaamse overheid

Vlaams minister van Jeugd Bert Anciaux heeft vandaag, in het kader van het EU-voorzitterschap, het colloquium 'Hebe's Droom, een toekomst voor jongeren in Europa' in het ICC te Gent geopend. Op dit colloquium werd het Witboek van de Europese Commissie, 'Een nieuw elan voor Europa's jeugd', voor de eerste maal officieel voorgesteld. De congresgangers reageerden enthousiast toen minister Bert Anciaux in zijn toespraak opriep om een jongerenparagraaf in de Verklaring van Laken op te nemen.

Bert Anciaux benadrukte dat "Europa rekening moet houden met de belangrijke rol van de jeugd, dat Europa zich daarbij moet baseren op het Witboek van de Europese Commissie en het accent moet leggen op de participatie van jongeren en jeugdverenigingen aan beslissingen die hen aanbelangen.

De Vlaamse minister van Jeugd stond, naar aanleiding van het bezoek van de Zuid-Afrikaanse minister Essop Pahad en het belang dat jongeren eraan hechten, ook stil bij de problematiek van ontwikkelingssamenwerking, of liever samenwerkingsontwikkeling. Bert Anciaux nodigde iedereen uit om te leren van het Zuiden zoals het Zuiden ook van ons kan leren. Hij hield een pleidooi voor internationale jongerenuitwisselingsprojecten om jonge mensen kansen te geven verbondenheid en solidariteit in Europa en de wereld te beleven.

Tot slot parafraseerde minister Anciaux Nelson Mandela toen hij Europa opriep een positief en participatief jeugdbeleid uit te stippelen, inclusief een jeugdeffectrapportering en een jeugdparagraaf op elk niveau.
"Dit is mijn diepste overtuiging: Europa is de jeugd een degelijk beleid verschuldigd en bruikbare maatregelen die verzekeren dat alle jongeren kunnen bijdragen tot én de vruchten plukken van een jong en democratisch Europa."

info : Koen T'Sijen, woordvoerder van
minister Anciaux - gsm 0477/27 86 62
e-mail: persdienst.anciaux@vlaanderen.be