ALLARD PIERSON MUSEUM

Allard Pierson Museum presenteert 'Jong in de oudheid'

Amsterdam, 26 november 2001

Het Allard Pierson Museum Amsterdam presenteert de nieuwe tentoonstelling:

'Jong in de oudheid'

30 november 2001 t/m 7 april 2002

Vanaf vrijdag 30 november t/m zondag 7 april 2002 is in het Allard Pierson Museum Amsterdam de tentoonstelling 'Jong in de oudheid' te zien. Ruim 120 mooie en vaak ontroerende voorwerpen, voor het merendeel uit de eigen collectie van het museum, gunnen de bezoeker een kijkje in het leven van kinderen en ouders van toen.

Verschillen?
Zolang er mensen zijn, krijgen ze kinderen en brengen ze deze groot. Maar hoe dachten de oude Grieken en Romeinen over huwelijk, geboorte en opvoeding? Wat leerden hun kinderen, waarmee speelden ze, hadden ze huisdieren en hoe namen ze afscheid van hun kindertijd? Kinderen van toen en kinderen van nu, hoe groot zijn de verschillen nu eigenlijk?

Medische wetenschap
De medische wetenschap stond in die tijd nog in de kinderschoenen. Godinnen moesten de aanstaande moeder beschermen tegen ziektes als kraamvrouwenkoorts. Er werd wel nagedacht over allerlei medische onderwerpen: van (anti)conceptie tot geboorte, van kinderwens tot ongewenste kinderloosheid en hoe je een meisje of juist een jongen kreeg. Ook over wat men destijds als de juiste baarhouding beschouwde, kindersterfte, het wel of niet bakeren, borstvoeding en afkolven, luiers en kleertjes, wieg en kinderstoel, rammelaars en ander speelgoed, gaat deze tentoonstelling.

En dan is er een kind
Kinderen worden in alle lagen van de bevolking geboren. Voor het leven van het kind heeft dat grote gevolgen. Kinderarbeid was in de klassieke oudheid heel gewoon. Slavenkinderen hadden eigen taken in en rondom het huis. Soms werkten ze in tempels als offerknaapjes en dienaresjes. Ook werden kinderen wel misbruikt voor sexuele diensten.
In de pubertijd bereidde het kind zich voor op zijn of haar plaats in de maatschappij der volwassenen: meisjes leerden lezen, zingen, dansen en muziek maken en bekwaamden zich in handvaardigheden als spinnen en weven. Ze werden al op jonge leeftijd uitgehuwelijkt. Jongens bereidden zich met sport, krijgsdienst en rhetorica voor op hun latere leven; ze gingen in militaire dienst en trouwden pas daarna.

Kinderactiviteiten
Voor de jonge bezoekers zijn er allerlei activiteiten gericht op de riten rond geboorte en overgang naar volwassenheid. Zo zijn er bijvoorbeeld spelletjes, speelgoed, leermateriaal, wasplankjes en huwelijksattributen. De gebruiken van de Grieken en Romeinen rond de opvoeding worden vergeleken met die in onze maatschappij. In een educatief spel volgen kinderen het leven van een Grieks kind in de oudheid.

Op de tentoonstelling zijn ruim 120 voorwerpen te zien, voor het grootste deel afkomstig uit de eigen collectie van het Allard Pierson Museum, aangevuld met bruiklenen uit de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel, het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden en uit privé-bezit. Bij de tentoonstelling is een educatieve film gemaakt en er verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus.

Einde persbericht

De persbijeenkomst en voorbezichtiging van deze tentoonstelling vindt plaats op donderdag 29 november om 11.00 uur in de Nina van Leerzaal van het Allard Pierson Museum. U bent van harte welkom. Laat u het ons even laten weten als u aanwezig wilt zijn?

Voor meer informatie/illustraties kunt u contact opnemen met: mw.drs. N. de Groot of mw.drs. G. Jurriaans-Helle, tel.:
020-5252556,
fax.: 020-5252561, e-mail: apm@uba.uva.nl

Internet: www.uba.uva.nl/apm
Adres: Oude Turfmarkt 127, 1012 GC Amsterdam
Open: dinsdag-vrijdag: 10-17 uur, zaterdag/zondag: 13-17 uur, maandag gesloten

26 nov 01 15:03