MEDILUX BV

Lichttherapie enorm in opmars

Effectief maar niet geheel zonder risico

Dat licht van invloed is op de gezondheid en welzijn van mens en dier is bekend sinds de oudheid. Griekse geleerden zoals Hippocrates wisten reeds van het bestaan van de genezende werking van licht op stemmingsstoornissen en ook in de middeleeuwen werden lichtbaden voorgeschreven aan zij die gebukt gingen onder het wisselen van de seizoenen. Vandaag de dag neemt lichttherapie een prominente rol in bij de behandeling van winterdepressie maar er wordt door deskundigen op gewezen dat men terughoudend om moet gaan met het gebruik van hoge doses licht.

Bij lichttherapie wordt een zeer grote hoeveelheid licht zonder UV direct op de ogen geprojecteerd. De lichtdeeltjes of fotonen gaan via het netvlies en een gedeelte van de oogzenuw naar de biologische klok (nucleus suprachiasmaticus) in de hersenen. Van daaruit gaat een signaal naar de epifyse (pijnappelklier) waardoor de afgifte van het (slaap)hormoon melatonine wordt onderdrukt. Hoewel de precieze werking van lichttherapie nog niet geheel bekend is, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat de behandeling bijzonder effectief is en weinig bijwerkingen en contra-indicaties kent. Toch is het belangrijk deze te benoemen omdat er soms ernstige problemen kunnen ontstaan. Zo dienen mensen met een manisch-depressieve stoornis zeer omzichtig om te gaan met therapeutisch licht en dit uitsluitend te doen onder medische begeleiding. Bij ondeskundig gebruik kunnen bij anderen slaapstoornissen optreden en bij oogziekten wordt lichttherapie zelfs ontraden. Daarom is het van belang om de huisarts te raadplegen alvorens men aan lichttherapie begint. Ook is het belangrijk een lichttherapie-apparaat te gebruiken dat wordt geleverd door de apotheek, thuiszorgwinkel of medische speciaalzaak zodat men er zeker van is dat de apparatuur ook aan alle medisch eisen voldoet.

Deskundig advies over lichttherapie kan worden verkregen bij de huisarts of apotheek of bij een van de 100 licht-poliklinieken. Veel ziekenhuizen in ons land hebben inmiddels zo'n lichtpoli. Meer informatie is beschikbaar bij de lichttherapie-informatielijn
0411-642834 waar verpleegkundigen tijdens kantooruren tekst en uitleg geven. Op www.medilux.com staat eveneens een online winterblues test..

noot aan de redactie

Meer informatie en beeldmateriaal:

Toine Schoutens, psychiatrisch verpleegkundige

tel: 0411-642834
fax: 0411-642655
email: medilux@wxs.nl