Vredestein NV

Velp, 3 december 2001

P E R S B E R I C H T

Vredestein maakt verlies over 2001

In tegenstelling tot eerder uitgesproken verwachtingen zal Vredestein het jaar 2001 met een substantieel verlies afsluiten, grotendeels veroorzaakt door eenmalige voorzieningen en afboekingen. Overigens blijft er sprake van een aanzienlijke, positieve kasstroom.

Het tegenvallende resultaat is te wijten aan verscheidene oorzaken.

Allereerst staan afzet en marges bij Vredestein Banden onder grote druk als gevolg van de verminderde afzet in de totale autobranche, vooral op onze belangrijkste afzetmarkt Duitsland. De afzet van winterbanden heeft extra te lijden onder de relatief warme oktobermaand en de late start van het winterseizoen. De markt voor landbouwbanden had nogal te kampen met de MKZ- crisis in Europa.

Het Noorse laarzenbedrijf Viking zal niet de verwachte resultaten halen. De beslissing is genomen om nog dit jaar een versnelde integratie en reorganisatie door te voeren met extra kosten tot gevolg.

De herstructureringskosten van Vredestein Sealing Systems in Renkum zijn hoger dan voorzien.

Tenslotte heeft de noodzakelijke, agressieve afbouw van de voorraden binnen het gehele concern eveneens een negatief effect op het resultaat.

Om de komende jaren een structurele verlaging te bereiken van de vaste kostenstructuur, worden dit jaar extra voorzieningen genomen. Voor een belangrijk deel zijn de bovengenoemde maatregelen eenmalig.

Deze zaken zullen uiteraard een gunstige uitwerking hebben op het resultaat voor de komende jaren.

Vredestein NV, sinds 1986 genoteerd aan de AEX-Effectenbeurs van Euronext NV, bestaat uit een vijftal groepsmaatschappijen welke actief zijn op het gebied van personenwagen-, bestelwagen-, landbouw- en industriebanden; fietsbanden; laarzen en 'outdoor' schoenen voor consumenten en industrieel gebruik; rubber recycling; compounds; en afdichtingsprofielen. In totaal telt het bedrijf ongeveer 2.400 medewerkers.

DE DIRECTIE
Vredestein N.V.
President Kennedylaan 104
6883 AX VELP

Contactpersoon: drs R.H. Oudshoorn, telefoon: 053 4888210