Politiebericht Friesland: Friesland 3-12-2001
Politieberichten van 2/12 (09.00 uur) t/m 3/12 (07.00 uur)

Augustinusga: aanrijding met gewonde
Zaterdag omstreeks 21.30 uur reed een 26-jarige inwoner van Augustinusga als bestuurder van een bestelauto over It West gaande in de richting Drogeham. Op een gegeven moment sloeg hij zonder richting aan te geven linksaf de oprit naar een woning in. Een achter hem rijdende bromfietsbestuurder, een 16-jarige inwoner van Augustinusga, kon de afslaande auto daarop niet meer ontwijken. De bromfietsbestuurder liep een breuk op in zijn onderarm en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Eastermar: aanrijding met ree
Zondag omstreeks 07.40 uur stak op de Sumarderwei een ree voor een personenauto de weg over. De bestuurder, een 24-jarige inwoner van Noordburgum, kon de ree niet meer ontwijken. De bestuurder raakte niet gewond. De auto liep aan de voorzijde `forse` schade op. De ree overleefde de aanrijding niet.

Harich: onder invloed
Zondag omstreeks 16.30 uur werd op de Sudergoawei een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 24-jarige inwoner van Sneek, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 540 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren opgelegd. Tevens bleek dat hij niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Ook hiervoor kreeg de man een bekeuring.

Harlingen: weedkwekerij
Zondag omstreeks 19.00 uur kwam er een melding binnen dat er brand was uitgebroken in een woning aan de Voorstraat. Toen de brandweer en politie ter plaatse kwamen, bleek er van een uitslaande brand geen sprake te zijn. Wel werd een brandlucht in de straat waargenoimen. De bewoner, een 29-jarige man, stond de brandweermensen wel te woord, doch wilde niet dat zij de woning betraden. Op grond van de wettelijke bepalingen gingen de brandweer en politie de woning binnen. Tijdens het onderzoek in de woning werd op de zolder een volledig ingerichte weedkwekerij aangetroffen. In totaal werden 1270 planten met bijbehorende apparatuur in beslag genomen. In verband met het aftappen van stroom werd het nutsbedrijf in kennis gesteld. De bewoner werd aangehouden en is ingesloten.

Surhuisterveen: mishandeling
Zondag omstreeks 19.45 uur was een 53-jarige inwoner van Drogeham in opdracht van de gemeente bezig met wegwerkzaamheden op de Groningerstraat. Dit gebeurde ter hoogte van een aldaar gelegen horecagelegenheid. Een onbekende man kwam uit het café en zei iets over de werkzaamheden. Toen het slachtoffer hierop antwoordde, kreeg en zonder aanleiding plotseling een klap tegen zijn hoofd. De onbekende man liep vervolgens naar een bestelauto en reed weg. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan. De verdachte bleek een 26-jarige inwoner van Surhuisterveen te zijn. Hij moet nog worden gehoord.

Follega: klapband
Zondag omstreeks 20.45 uur reed de bestuurder van een personenauto over de Rijksweg A6 in de richting Lemmer. Vermoedelijk door een klapband verloor de bestuurder, een 20-jarige inwoner van Urk, de macht over het stuur, botste tegen de vangrail en kwam vervolgens in de middenberm tot stilstand. De bestuurder raakte niet gewond. De auto, die de bestuurder pas 6 dagen in zijn bezit had, nadat hij hier een half jaar om had gezocht, werd zwaar beschadigd.

Leeuwarden: parkeren
Zondag tussen 15.30 en 22.00 uur werden in verband met het verscherpte toezicht op het parkeren in de binnenstad in totaal 201 bekeuringen uitgeschreven. 135 bekeuringen werden uitgeschreven op het Wilhelminaplein, terwijl in de daaronder gelegen parkeergarage ruim voldoende gelegenheid was om de auto te parkeren. De rest van de bekeuringen werden in de gehele binnenstad uitgeschreven. Verder kregen 6 fietsers een bekeuring voor het rijden zonder de juiste verlichting.

Sneek: achtervolging
Zondag omstreeks 23.50 uur kwam er een melding binnen dat de bestuurder van een personenauto zonder verlichting reed tussen IJlst en Sneek. Op de Bolswarderbaan verloor men de auto uit het zicht. Op de Worp Tjaardastraat ziet een politieman de desbetreffende auto weer rijden en zet de achtervolging in. Op de Bolswerderbaan probeerde de politieman, 47 jaar, de voor hem rijdende auto in te halen. De bestuurder week daarop uit naar links en probeerde de politieauto van de weg te drukken. Een aanrijding was het gevolg. Beide auto`s werden hierdoor beschadigd. De bestuurder vervolgde zijn weg in de richting Ysbrechtum. Op de Muontsestrjitte remde de bestuurder plotseling zeer sterk af, waarop de politieauto tegen de voor hem afremmende wagen botste. Door de klap kwam de wagen van de verdachte in een tuin van een woning tegen een boom tot stilstand. De bestuurder, een 20-jarige inwoner van Nijland, werd ter plaatse aangehouden. Zowel de bestuurder als de politieman raakten niet gewond. De beide auto`s werden weggesleept. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en ingesloten.

Joure: inbraak woning
Zaterdag tussen 14.00 en 19.15 uur werd ingebroken in een woning aan het Bakboard. Aan de achterzijde werd een ruit vernield. De gehele woning werd doorzocht. Uit de woning werden cheques, geld en een laptop meegenomen. De eigenaar, een 40-jarige inwoner van Joure, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: mishandeling
Zondag tussen 23.30 en 23.45 uur werd in een horecagelegenheid aan de Doelestraat een 23-jarige inwoner van Leeuwarden zonder enige aanleiding mishandeld. Het slachtoffer kreeg plotseling een kopstoot. Deze kopstoot werd uitgedeeld door een 31-jarige inwoner van Leeuwarden, die daarop direct de zaak verliet. Het slachtoffer liep een snee op in zijn neus. Hij werd in het ziekenhuis hiervoor behandeld. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan. De verdachte moet nog worden gehoord.

Kootstertille: dodelijke aanrijding
Maandag omstreeks 00.25 uur vond op de Hege Dyk een eenzijdig verkeersongeval plaats. De bestuurder van een personenauto raakte door nog onbekende oorzaak van de weg en botste tegen een in de berm staande boom. De bestuurder, een 20-jarige inwoner van Drogeham, raakte zwaar gewond en werd door het ambulancepersoneel ter plaatse gereanimeerd. Het slachtoffer werd overgebracht naar het MCL-Zuid. In het ziekenhuis is het slachtoffer aan zijn verwondingen bezweken. In verband met het inlichten van de familie kan de naam van het slachtoffer nog niet worden vrijgegeven.

Noardburgum: brand stacaravan
Maandag omstreeks 01.30 uur brak brand uit in een stacaravan staande op een camping aan de Rijksstraatweg. Ter plaatse bleek de caravan in lichterlaaie te staan. Hoe de brand is ontstaan is niet bekend. In de stacaravan was niemand aanwezig. De stacaravan, eigendom van een 36-jarige inwoner van Noardburgum, brandde in zijn geheel uit. De brandweer heeft het vuur geblust. De naastgelegen caravan liep door de hitte ook schade op. Waarschijnlijk moet de wand van deze caravan worden vernieuwd. De technische recherche stelt een onderzoek in.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272