Ingezonden persbericht

Personeelsmanagement in agri en food in beweging

WAGENINGEN, 03-12-2001 -- Het aantrekken en vasthouden van goed personeel en toch concurrerend blijven werken vergt meer kennis dan veel personeelsmanagers in huis hebben. In de land- en tuinbouw zijn er bovendien zeer specifieke problemen. In het internetdossier Personeelsmanagement dat AgriHolland begin december publiceert worden problemen en oplossingen kort besproken.

Werkgever zijn in de agrarische- en voedingsector blijkt in deze tijd niet meer zo eenvoudig. De onderhandelingen over de CAO Glastuinbouw zijn vastgelopen, door het nieuwe mestbeleid vervalt 6% van de werkgelegenheid. Anderzijds stelt de overheid 70 miljoen beschikbaar voor innovaties en worden er veel nieuwe werknemers gezocht om deze vernieuwing in de keten te realiseren. Het aantrekken en vasthouden van goed personeel en toch concurrerend blijven werken vergt echter meer kennis dan veel personeelsmanagers in huis hebben. In de land- en tuinbouw zijn er bovendien zeer specifieke problemen van seizoenswerk, voedselveiligheid en beroepsgebonden risico's zoals stof, hygiëne, RSI en piekarbeid.

Wervings- en selectiebureau's in de agrisector bieden ondersteuning aan, maar veel werkgevers kunnen zelf geen keuze maken tussen assessment, capaciteitonderzoek, psychologisch onderzoek, competentiemanagement, carrierecoaching, mediation, flexibilisering van arbeidsvoorwaarden, etc.. Daarom heeft de internetsite AgriHolland (www.agriholland.nl) een internetdossier ontwikkeld waarin de meest specifieke personeelsaspecten van de agrarische en voedingssector kort worden besproken.

In het dossier komen ook zaken aan bod als: de voor- en nadelen van 'groene' vacaturebanken, een lijst met werving en selectiebureaus in de agrarische en voedingssector, de situatie in de arbeidsmarkt, de werkgelegenheidsgevolgen van de mestproblematiek, inzet van asielzoekers in de tuinbouw, etc. Het dossier is opgesteld door AgriHolland met medewerking van twee grote wervingsbureaus uit de agrarische sector: P&O Services en Stoas Consultancy & Training. Binnenkort worden ook salarisindicaties van de agrarische studierichtingen toegevoegd.

Het dossier is te vinden op www.agriholland.nl/dossiers/personeelsmanagement/personeel.html



Ingezonden persbericht