Gemeente Ede

Milieuvergunning

Uitspraak over het schorsingsverzoek milieuvergunning crematorium

De gemeente Ede heeft een milieuvergunning verleend aan CVN Crematoria Nederland BV voor een crematorium aan de Slingerboslaan in Ede. Volgens de gemeente kan de vergunning worden verleend omdat de uitstoot van schadelijke stoffen, onder meer kwik, voldoet aan de uitgangspunten die zijn vastgelegd in de Nederlandse emissierichtlijnen (Ner). De Ner bevat normen om de uitstoot van gassen en stof zoveel mogelijk te beperken. Voor crematoria kent de Ner een aparte regeling.

Een aantal omwonenden heeft tegen het besluit van de gemeente beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij hebben in hun beroepschrift, naast enkele formele aspecten, gewezen op de schadelijke effecten van de vrijkomende stoffen voor de in de nabijheid aanwezige natuur, in het bijzonder voor de vleermuizenkolonie. Ook hebben zij gevraagd om een zogenoemde voorlopige voorziening, een soort kort geding.

De voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State stelt dat de gemeente de juiste norm voor de uitstoot van kwik heeft toegepast. Voor wat betreft de uitstoot van ander stoffen is de voorzitter van mening dat de vergunning voldoende waarborgen bevat om te kunnen voldoen aan de eisen die in de regeling worden genoemd. De voorzitter heeft het verzoek om schorsing daarom afgewezen.
---

Ede, 03 december 2001