Ingezonden persbericht


714595.gif

PERSBERICHT 3 december 2001

Gasverbruikers en gashandelaren klagen DTe bij rechter aan

TOEZICHTHOUDER GEDAAGD VOOR FALEND HANDHAVINGSBELEID

Gasverbruikers en gashandelaren schakelen de rechter in Den Haag Productschap Tuinbouw/LTO, VEMW, VNCI en VOEG hebben eerder bij de DTe onverrichter zake aangeklopt om Gasunie te dwingen de wettelijke voorschriften, de zogeheten Gasrichtlijnen, integraal te implementeren. Daardoor zou Gasunie transporttarieven en voorwaarden moeten hanteren die in overeenstemming zijn met de wettelijke voorschriften.

Gasunie heeft, als het gaat om het leidingennetwerk, een monopoliepositie. De wetgeving bepaalt daarom ondermeer dat de tarieven voor het gebruik van de infrastructuur gebaseerd moeten zijn op de reële kosten van het netwerk. Gasunie bestrijdt dit. Door de opstelling van Gasunie betalen gasverbruikers en gashandelaren jaarlijks vermoedelijk honderden miljoenen guldens teveel voor het gebruik van pijpleidingen. Gasunie zelf heeft eerder gemeld dat zij haar tarieven met tientallen procenten zou moeten verminderen om te voldoen aan de wettelijke eisen. Eerder meldde de minister van Economische Zaken dat ook Gasunie zich aan de wet moet houden. Vorig jaar gedoogde DTe de opstelling van Gasunie. In een interview met het Financieele Dagblad (3 juni 2001) meldt de directeur van de DTe dat Gasunie in 2002 wel moet voldoen aan de gasrichtlijnen.

De betrokken organisaties achten nu uitblijven van handhavingsacties van de DTe niet langer acceptabel. Immers op 1 januari 2002 komt er een grote groep nieuwe toetreders op de markt die gebruik willen maken van de mogelijkheden die een vrijere gasmarkt biedt. Om daadwerkelijk gebruik te kunnen maken van hun wettelijk recht op een vrije keuze is het essentieel dat de tarieven en voorwaarden die Gasunie hanteert in overeenstemming zijn met de wettelijke voorschriften. De organisaties FME-CWM, Productschap Tuinbouw/LTO, VEMW, VNCI en VOEG constateren in hun verzoek aan DTe dat de Gasunie-tarieven en voorwaarden voor 2002 op een 16-tal onderdelen evident in strijd zijn met de wettelijke voorschriften.

Noot voor de redactie -