NMBS

Datum : 30/11/01

De NMBS springt op de euro-trein
Kortingen voor treinkaarthouders

De NMBS bereidt zich sinds 1999 intens voor op de overgang naar de euro. Personeel dat in contact komt met de cliënteel is extra betrokken: 1800 verkopers en 2700 treinbegeleiders volgen een opleiding die zich toespitst op de berekening van de omzetting tussen frank en euro. Vanaf 1 januari worden immers alle vervoerbewijzen in euro verkocht, zowel aan de loketten als in de trein. Natuurlijk worden er nog Belgische franken aanvaard tot eind februari. De verkoopautomaten zullen ook zijn aangepast om tickets in euro af te leveren.

Treinkaarthouders krijgen korting

Om wachtrijen te vermijden aan de loketten nodigt de NMBS de treinkaarthouders uit om hun kaart reeds in december 2001 te valideren. Die trouwe klanten kunnen hierdoor van een niet te versmaden besparing profiteren. Men zal inderdaad een korting krijgen op de prijs die men betaalt aan het loket: 10% op een week- of maandtreinkaart, 3,57% op een treinkaart voor drie maanden en 1,1% op een jaartreinkaart. De kortingen slaan op alle soorten treinkaarten: trajecttreinkaarten, net-en bedrijfstreinkaarten, administratietreinkaarten, schooltreinkaarten, Railflex, Campus en alle treinkaarten waarvoor een conventie is afgesloten tussen bepaalde werkgevers en de NMBS.

Er dient wel rekening mee worden gehouden dat de vernieuwing of validering maximum een maand voor de gevraagde valideringsdatum kan gebeuren. Zo kan de vraag voor een effectieve validering die ingaat op bij voorbeeld 15 januari 2002 pas vanaf 16 december worden ingediend.

Ter herinnering: de NMBS gebruikt sinds 1999 een dubbele prijsaanduiding. In alle informatiebrochures en op alle biljetten die aan de loketten worden verkocht staat de basisprijs vermeld in frank alsook de omzetting in euro. Vanaf 1 januari is het omgekeerde het geval: de vermelde basisprijs is in euro, de omzetting in frank. De oplettende klant kan zich dus al langer vertrouwd maken met de nieuwe munteenheid.

Nog een interessant weetje: vanaf 15 december worden in alle stations ook eurominikits verkocht. Zo'n eurokit bevat 29 munten (van 1 en 2 euro en van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 centen) voor een totale waarde van 12,4 euro (= 500 frank).

© 2001 NMBS